Amnesty kritiserar Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty International kritiserar den palestinska islamiströrelsen Hamas för att den inte gjort någon riktig utredning av de anklagelser om krigsförbrytelser som förts fram av den FN-tillsatta Goldstonekommissionen.

Enligt Amnesty är Hamas svar på rapporten inte ens i närheten av en ”opartisk, trovärdig utredning som lever upp till internationella krav”.

Civila som mål

Hamas hävdar nu att raketbeskjutning mot Israel inte var riktad mot civila mål, vilket går helt emot tidigare uttalanden från palestinska grupper, inklusive Hamas egen väpnade gren, om att målet för raketerna var just civila städer.

Hamas har enligt Amnesty inte visat något intresse av att utreda attackerna eller ställa någon till svars. Inte heller har kidnappningar, utomrättsliga avrättningar, tortyr eller dödshot mot personer som anklagats för samarbete med Israel utretts.

Klarläggande

I ett brev till Hamas kräver Amnesty ett klarläggande av vilka mandat och maktbefogenheter som gäller för den interna kommitté och en internationell expertgrupp som enligt Hamas ska utreda anklagelserna.

Tidigare har Amnesty också riktat kritik mot Israels regering för liknande ointresse av att utreda anklagelserna för krigsförbrytelser.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.