SVT:s Bert Sundström: I Putins Ryssland är ingen – och inget – utom fara

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att mordet på den ryske oppositionsaktivisten Boris Nemtsov i fredags var politiskt, det är en av få saker som oppositionella och företrädare för makten i Kreml är ense om. Men medan de som är kritiska mot makthavarna i allmänhet, och president Putin i synnerhet, tror att de skyldiga står att finna i kretsar som står presidenten nära, eller i alla fall tror sig ha gjort honom en tjänst genom att röja Nemtsov ur vägen så hävdar maktens apologeter att det är tvärt om.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Till skillnad från många andra gånger har den här – för Putin potentiellt besvärande – nyheten inte förtigits, eller ens tonats ner kraftigt. TV, radio och tidningar har alla nyheten om mordet som det viktigaste ämnet.

Men spekulationerna i regeringstrogen media går ut på att det är ”någon” som genom att beordra mordet på Nemtsov vill diskreditera president Putin, skapa oro i Ryssland, eller få utlänningar att se Ryssland som osäkert/aggressivt/laglöst. Denne ”någon” kan då vara USA, ”fascisterna” som nu styr i Ukraina eller en allmänt illasinnad omvärld.

Mordet på Boris Nemtsov

Putins talesperson Dmitij Peskov säger att mordet tveklöst var en ”provokation”, och en av de propagandister som står Kreml närmast – Sergej Markov – hävdar att det var Ukrainas säkerhetstjänst som utförde mordet. 

Varför Ukraina skulle vilja mörda en rysk oppositionspolitiker, som bara timmar före sin död lovat presentera bevis för det ryska militära deltagandet i kriget i Ukraina, är inte helt lätt att förstå.

Putin har beordrat undersökning

Men resonemanget påminner om hur det var när den undersökande journalisten Anna Politkovskaja mördades: Det bästa sättet för Putins fiender att attackera honom är genom att mörda hans mest vältaliga och trovärdiga kritiker.

Men allt är än så länge spekulationer. Putin har fördömt mordet och beordrat en undersökning – i princip ledd av honom själv. Och Nemtsov var inget politiskt hot mot Putin. Bara en irriterande surrande fluga, som kanske gör Putin mer skada som död än som levande. Parallellen till Anna Politkovskaja fortsätter...

Fast kanske bilden av Ryssland som en politisk monolit med en självhärskande Putin i toppen bör modifieras. Putin styr inte helt själv, och det finns splittringar inom den elit som kontrollerar det ryska samhället, landets ekonomi och politik.

Lite förenklat kanske man säga att en del av eliten främst ser till sina affärsintressen och ett därmed sammanhängande behov av att vara presentabla i sina internationella kontakter. En rationell-liberal Putinfalang, om man så vill. Mot den falangen står en militär-nationalistisk Putinfalang. 

Risk att vi aldrig får veta

Putin vet att kriget i Ukraina i ekonomisk och politisk mening är en svidande förlust. Men han vet också att det är en sagolik framgång för dem som ser en återupprättad stormakt som sitt mål.

Det är inte helt otänkbart att mordet på Nemtsov kan vara en signal till Putin från militaristerna att han inte får bromsa den ryskstödda militära framgången i Ukraina bara för att de ”rationell-liberala” tycker att priset för kriget nu börjar bli för högt.

Tyvärr är risken uppenbar att vi aldrig får veta. I Ryssland är informationsfriheten synnerligen begränsad, polisen genomkorrumperad, och domstolarna ett verktyg för president Putin och klanen runt honom. 

När jag senast intervjuade Nemtsov – om en rapport han publicerat om de ofattbara rikedomar president Putin skaffat sig – så sa han att han inte var rädd. Min känsla var att Nemtsov trodde han var för välkänd och hade för många inflytelserika vänner för att löpa någon verklig fara. Nu är det uppenbart att i Putins Ryssland är ingen – och inget – utom fara.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet