• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

En palestinsk pojke vårdas på al-Shefa-sjukhuset i Gaza stad. Pojken skadades i en attack mot ett flyktingläger på måndagen. En 8-årig flicka uppges ha dödats i attacken och ytterligare 30 ska ha skadatas. Foto: TT

Vapenvilan bruten – 8-årig flicka dödad

Uppdaterad
Publicerad

Palestinier anklagar Israel för att ha brutit sitt eget eldupphör. En attack på måndagen uppges har dödat en 8-årig flicka och skadat ytterligare 30 personer, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

Israel deklarerade på måndagen ett ensidigt eldupphör på delar av Gazaremsan från klockan nio på måndagsmorgonen, svensk tid.

Nu uppges ett flyktingläger i Gaza stad ha attackerats, bara minuter in i Israels sju timmar långa eldupphör, uppger Ashraf Al-Qidra, talesman för Gazas hälsomyndigheter, enligt Reuters.

En åttaårig flicka dödades av vad ögonvittnen säger var en israelisk attack, rapporterar både Reuters och AFP.

Attacken har ännu inte bekräftats av israelisk militär.

Rafah undantaget

Eldupphöret skulle pågå från klockan 9 till 16 svensk tid. Humanitära skäl, till exempel att palestinier ska kunna ta emot hjälpsändningar och flyktingar återvända till sina hem, låg bakom beslutet, enligt Israel.

Men eldupphöret gäller inte öster om staden Rafah vid gränsen till Egypten där israeliska soldater var inblandade i strider med palestinska motståndsmän, enligt armén, skriver nyhetsbyrån AFP

Avledande manöver

Innan eldupphöret trädde i kraft förklarade Hamas att de inte förväntar sig att Israel kommer att hålla löftet.

– Vi litar inte på detta eldupphör och uppmanar vårt folk att vara väldigt försiktiga, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri enligt AFP.

Han avfärdar åtgärden som ett sätt att försöka avleda uppmärksamheten från israeliska massakrer.

I förra veckan medlade FN och USA eldupphör, tänkt att vara i tre dygn, men det bröts efter bara 90 minuter.

Både Hamas och Israel beskyllde då varandra för att ha brutit mot överenskommelsen genom att skjuta först. Den här gången har Israel gjort klart att det avser att slå tillbaka om israeliska styrkor eller civilpersoner angrips, enligt CNN.

Israeliska tidningen Haaretz skriver på sin hemsida att klockan 9:33 slog minst sju granater ner i Eshkol-området, 12:15 slog en granat ner nära gränsen i Ashkelon och klockan 12:34 exploderade en raket i en kibbutz i Shaar HaNegev.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.