Syriska aktivister har släppt dessa bilder som uppges föreställa människors i byn Bayda utanför kuststaden Banias, som dödats av soldater i Bashar Assads armé. Foto: Scanpix

Anklagelser om ny massaker i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Oron för en ny massaker i Syrien stiger. Oppositionsaktivister talar om över hundra civila som dödats i kuststaden Banias och kringliggande byar.

Videoklipp som lagts ut på nätet av aktivistgrupper visar hela familjer, inklusive kvinnor och barn, liggandes i pölar av sitt eget blod. Delar av kropparna är brända. De sägs komma från området kring hamnstaden Banias, på den del av kustremsan som domineras av president Bashar al-Assads folkgrupp alawiterna. Men även sunnitiska byar ligger där och anklagelserna mot regimen om etnisk rensning blir allt mer högljudda.

Syriens sunnimuslimska majoritetsbefolkning utgör basen i upproret mot al-Assad.

Statliga medier har bekräftat att en offensiv pågått i området mot ”terrorister”, som är den officiella benämningen på rebellerna.

Civila dödsoffer

Oppositionsanknutna Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), med bas i London, hävdar att de flesta offer är civila och att vissa summariskt avrättats av regeringsstyrkor och milis.

Oppositionsgrupper säger sig ha runt 150 identifierade civila dödsoffer från ett sunnimuslimsk område i Banias och byn al-Bayda, uppger BBC.

Uppgifterna om en möjlig massaker på civila möttes av fördömanden i Washington, som lägger skulden på regimen.

På lördagen kom uppgifter om att hundratals familjer försöker fly Banias, men att de stoppats i armévägspärrar och skickats tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.