Foto: TT

Antika skatter hotas nu av IS

Uppdaterad
Publicerad

De grekiska och romerska kulturskatter som finns i IS-kontrollerat område lever farligt. Nu uppmärksammar arkeologer särskilt förhållanden i Libyen där en rad ovärderliga historiska minnesmärken är hotade.

Det är Newsweek som beskriver det befarade läget – och tar som utgångpunkt de statyer som terrorganisationen IS förstörde i Mosul, Iraks näst största stad. (Många av dessa var dessbättre kopior men IS-attacken visar på terroristernas inriktning.)

Berövar ett område dess historia

Medan många tror att gruppen attackerar mera för att skrämmas eller för att få finansiella fördelar, är det många som menar att IS vill förstöra allt som ligger före islams tillkomst på 600-talet. Det är ett nationalistiskt projekt också, att beröva ett område dess historia.

Terroriströrelsen IS

– Det finns hot att förstöra statyer, särskilt från muséer eftersom varje föremål som avbildar en mänsklig varelse, säger Hafed Walda, representant för Libyen i FN:s kulturorgan Unesco. Deras ögon är riktade mot muséer med fina samlingar av grekiska och romerska skulpturer.

Paul Bennet, Chefen för Society for Libyan Studies i Storbritannien varnade Unesco för sina extrema oro över de antika föremålen i Libyen. Han fruktar likadana attacker som dem i Mosul.

Plundring

Libyens totala sammanbrott sedan diktatorn Muammar Kadaffi fördrevs och mördades 2011 ha gett upphov till plundring av kulturella skatter. Så plundrades Karamanli-moskén i Tripolis.

Längs den libyska kusten finns det ett antal oersättliga platser som klassas som världsarv av Unesco. Och det är just längs kusten som den libyska varianten av IS tycks ha nått framgångar.

En av platserna, Leptis Magna, ligger 13 mil öster om huvudstaden Tripoli och nära staden Misrata, vilken de libyska IS-styrkorna har förklarat ska vara nästa mål att ”befria”, skriver Newsweek i sin europeiska upplaga.

Radikala bildstormare

I Leptis Magna finns ett torg (forum), en hamn och en stor basilika som byggdes av kejsaren Septimius Severus och ett museum med ovärderliga statyer. Man fruktar att allt detta blir mål för terroristerna.

Två andra mål som kan vara viktiga för de radikalmuslimska bildstormarna är staden Kyrene som en gång var en lokal romersk provinshuvudstad. Kyrene omfattar en av de mest imponerande anläggningarna i hela världen, säger arkeologerna.

En annan ort är Sabratha med två viktiga muséer. De är nu under kontroll av grupper som står IS nära. Newsweek citerar Mohamed Eljarh, en Libyen-analytiker:

Förstöra konstskatter före islam

Han säger att ända sedan oroligheterna bröt ut 2011 har extremister rutinmässigt siktat in sig på Libyens antika skatter. Men nu till kommer det ett inslag av propaganda. Att förstöra konstverk som är tillkomna före islam står högt på listan.

Synsättet ingår i planen att skapa ett nytt kalifat, en religiös stat. IS har erövrat land i Irak och Syrien för ett sådant kalifat. Tydligen ska en utlöpare av kalifatet grundas i Libyen – och det gäller tydligen att plåna ut alla historiska minnen före islam.

– Dessa viktiga antika lämningar riskerar att bli måltavlor för gruppen som en del av dess propagandakrig. Lämningarna i Sabratha och Leptis Magna löper den största risken att bli angripna, säger Eljarh.

Forskarna talar om en ”kriminell vandalism” som följer i IS spår, enligt Newsweek.

Saknar militär betydelse

En annan forskare menar pessimistiskt att dessa grekiska och romerska lämningar är omöjliga att skydda. IS verkar drivet av att utföra gärningar som mer har ett propagandavärde än en ren militär betydelse.

Det tycks finnas litet utrymme för förhandlingar. FN har försökt förhandla med de två grupper som praktiskt taget delat Libyen i en östlig del och en västlig, med var sitt parlament och regering. Särskilt det västliga runt Tripoli anses stå nära IS. Men samtalen har brutit samman. Det är i detta maktvakuum som en terroristorganisation som IS kan dyka upp.

Beväpna muséerna

Efter attackerna i Mosul sade Unescos generaldirektör att FN:s kulturella råd inte har en armé och att det inte är mycket man kan göra.

Om detta får hon mothugg av Libyens permanente viceambassadör till Unesco, Hafed Walda Som menar att kraftfulla försvarsåtgärder måste vidtas för att skydda de värdefulla objekten.

– Vi måste beväpna muséerna, säger han, enligt Newsweek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet