Foto: Youtube

Amerikansk app visar ”skumma kvarter”

Uppdaterad
Publicerad

I USA har en mobil-app som kartlägger skumma kvarter och obehagliga personer i amerikanska storstäder hamnat i rejält blåsväder. Kritiker menar att appen är fördomsfull och till och med rasistisk, men skaparna hävdar att den förbättrar människors liv. 

Naviagtionsappen ”Sketch Factor” lanserade för en månad sedan och finns, än så länge, bara i New York och några andra storstäder i USA.

Appen går ut på att användarna rapporterar in information om olika kvarter, personer eller situationer som de upplever som skumma eller obehagliga. Med hjälp av en femgradig skala kan andra sedan också göra egna bedömningar.

Poängen är alltså att andra användare ska kunna undvika potentiella faror och till exempel hitta den säkraste vägen hem. Och det har skapat stor debatt i sociala medier och tv-program.

Var tänkt att hjälpa

Skaparna av appen, Allison McGuire och Daniel Herrington anklagas för att ha skapat en fördomsfull app, till och med rasistisk, som kan döma ut hela bostadsområden. En app som, kritiker menar, bara riktar sig till vita och bättre bemedlade amerikaner.

Skaparna försvarar sig med att appen är ett verktyg för vem som helst, var som helst och när som helst.

– Vårt mål var att förbättra människors liv så det är tråkigt att höra att många tar illa upp av den, säger Daniel Herrington.

Det är inte första gången en app anklagas för att vara rasistisk.  Appen ”Ghetto Tracker” som lanserades förra året med ett liknande upplägg blev kortlivad. Efter en flodvåg av kritik bytte appen först namn till ”Good Part of Town” innan den lades ner helt.

Se Anna-Maja Persons tv-inslag ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.