Argentina hotas av statsbankrutt – på onsdag

Publicerad

Argentina står inför ruinens brant igen, hotat av sin andra statsbankrutt på 13 år.

På onsdag är det kört, om landets regering inte i sista minuten gör upp med hedgefonderna som hittills vägrat ge efter.

Ett krismöte mellan argentinska företrädare och hedgefonderna avbröts efter bara en timme i fredags, utan framsteg. Och efter en helg i ovisshet har regeringen i Buenos Aires nu sänt ännu en förhandlingsdelegation till New York, i vad som kan vara ett sista försök att undvika inställda betalningar.

Peson faller

Kristecknen i Argentina är redan synliga. Peson faller på svarta marknaden och räntorna drar iväg uppåt. I förlängningen hotar Argentinas kreditmarknad att frysa till is och kanske en devalvering.

-Allt detta kan leda till en fördjupad recession, säger Deutsche Bank-ekonomen Gustavo Cañonero till tidningen The Wall Street Journal.

IMF:s chefekonom Olivier Blanchard är också oroad.

-Det kan bli betydande kostnader om Argentina i praktiken stängs ute från marknaden under en tid, sade han på en presskonferens nyligen.

Han tillade att härvan visar att dagens system för att hantera länder med skuldproblem måste reformeras.

Härdsmälta

Hedgefondernas krav riktas mot ett land som fortfarande slickar såren efter en finansiell härdsmälta 2001-2002, då Argentinas regering slog rekord i statsbankrutt genom att ställa in betalningarna på en skuld på 95 miljarder dollar.

Argentina befinner sig i recession sedan årsskiftet, inflationen beräknas av ekonomer ligga på 40 procent i årstakt och valutareserven har pressats ned till 29 miljarder dollar i år.

Läget kompliceras av att landet är i upptakten av en valrörelse, där populism i form av att vägra göra upp med vad president Cristina Fernández de Kirchner kallar ”gamar” (hedgefonder) ser ut att gå hem i opinionen.

Samtidigt uppges hedgefondernas intresse av en konkurs eldas på av att de, vid sidan av obligationerna, har köpt så kallade CDS-derivat, som utlöses om Argentina ställer in betalningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.