Foto: scanpix

Argentina i praktiken bankrutt

Uppdaterad
Publicerad

Argentina och en grupp hedgefonder har misslyckats att komma överens om hur landet ska betala sina skulder. Därmed är landet i praktiken statsbankrutt för andra gången på 13 år.

Argentinas ekonomiminister Axel Kicillof bekräftade sammanbrottet i förhandlingarna med fonderna på en presskonferens i New York. Upprepade gånger kallade han dem för ”gamar”, och vid midnatt amerikansk östkusttid (klockan sex i Sverige) löpte tidsfristen ut för en uppgörelse. Då hade den argentinska delegationen förhandlat i två dygn med fondernas företrädare.

En hög källa i den argentinska bankvärlden uppgav att ett förslag som spruckit var att landets banker skulle gå samman och köpa ut fonderna.

Får inte betala

En domare i New York har slagit fast att gruppen av hedgefonder har rätt till 1,33 miljarder dollar plus ränta. Utslaget innebär också att Argentina inte får betala sina andra långivare innan fonderna fått sina pengar.

Strax före den argentinske ekonomiministerns presskonferens nedgraderade amerikanska kreditvärderingsföretaget Standard & Poors (S & P) Argentinas kreditbetyg, från CCC- till ”selective default”. Nedgraderingen kom sedan landet enligt S & P missat att betala 539 miljoner dollar för ett lån.

Enligt firman kommer betyget att ligga kvar där tills Argentina betalt.

Kicillof uppgav dock att Argentina redan betalat; pengarna sattes in på ett Buenos Aires-konto som tillhör en New York-bank. En källa i Argentinas centralbank sade att de fanns på kontot i tisdags.

– Att genomföra betalningen är ingen automatisk process – det tar tid att göra den, sade S & P:s Roberto Sifon-Arevalo.

Staten solvent

Statsbankrutten nu väntas inte drabba Argentina lika hårt som kraschen 2001-2002. Då dödades tiotals personer under gatuprotester, och när argentinare rusade till banker för att tömma sina konton fryste myndigheterna tillgångarna. Många blev av med sina besparingar, och när ekonomin kollapsade förlorade miljoner jobbet.

Den här gången är staten solvent, bankerna solida och kapitaltäckningen god. Mycket tack vare höga priser på sojabönor har Argentina också fortfarande ett handelsöverskott. Konsekvenserna tros kunna bli begränsade.

– Blir detta löst de närmaste dagarna är effekten mycket begränsad. Men håller det i sig, är det en helt annan historia, sade Kathryn Rooney Vera, makroekonomisk strateg på Bulltic Capital i Miami.

Många argentinare tog uppgifterna med jämnmod; stämningarna går inte att jämföra med förra kraschen.

– Vi är vana vid dåliga nyheter. Vart tionde år eller så inträffar en katastrof. Det är skamligt, sade Mariano Garcia, en 34-årig kontorsanställd.

Ett tecken på marknadens reaktioner kom i den amerikanska efterhandeln på torsdagen. Argentinska Banco Macros aktier rasade med hela 12,7 procent medan kursen i energibolaget YPF föll 7,7 procent

Liten global effekt

Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB, tror att den globala ekonomin kommer att påverkas ganska lite av statsbankrutten.

– Det är främst grannländerna som har stor handel med Argentina som kan bli lidande.

Hammarlund förutspår att arbetslösheten i Argentina kommer att öka och att det kan ta ett eller två år innan landets ekonomi är på fötter igen.

– Bankrutten slår främst mot landets tillväxt eftersom lånekostnaderna kommer att öka. Men den slår inte lika hårt mot gemene man som förra krisen. Många har skyddat sig sedan dess genom att gömma pengar i madrasser och växla till andra valutor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.