Israels president Shimon Peres och premiärminister Benjamin Netanyahu närvarade vid begravningen. Foto: TT

Ariel Sharon förd till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Israels förre premiärminister Ariel Sharon lades till sin sista vila på gården Sycamore i Negev-regionen. Han begravdes bredvid sin hustru Lily.

Förutom familjen så gästades begravningen av bland andra USA:s vicepresident Joe Biden, Tysklands utrikesminister Frank–Walter Steinmeier och Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.

Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu liksom presidenten Shimon Peres var  närvarande.

Ariel Sharon död

Före begravningen hölls en minnesceremoni i parlamentet, Knesset, i Jerusalem. Landet hade skärpt säkerheten inför begravningen, som skedde nära gränsen till Gazaremsan.

Raket slog ner

Under dagen avfyrades två raketer från Gaza. Raketerna slog ner utanför staden Sderot, fem kilometer från den gård där Sharon begravdes.

En taleskvinna för armén säger att ”två projektiler slog ned i ett öppet område” i Negev, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det är oklart om raketbeskjutningen har något samband med Sharons begravning. Israel hade tidigare varnat den palestinska myndigheten för raketbeskjutning i samband med begravningen.

– Det har gjorts klart för dem att i morgon är en väldigt dålig dag för någon där att testa Israels tålamod, sade en säkerhetskälla i söndags till Reuters.

Ariel Sharon avled i lördags efter att ha legat i koma sedan 2006, då han drabbades av en svår stroke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ariel Sharon död

Mer i ämnet