Foto: TT

”Stämningen är väldigt hätsk”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har tillstånd att ingripa militärt men har ännu inte beordrat sina styrkor att invadera Ukraina. SVT:s Elin Jönsson rapporterar direkt från Krimhalvön, centrum för den upptrappade krisen i Ukraina.

Igår vajade på många håll den ryska flaggan samtidigt som Putin tog ett stort steg in på Krimhalvön, och i Ukrainas pågående kris. Den ryske presidenten bad om parlamentets tillåtelse för ett militärt ingripande, och fick ja. SVT:s korrespondent Elin Jönsson är på plats på Krimhalvön. Hon berättar att det är ett Ukraina som just nu förbereder sig på konfrontation med de ryska styrkorna.

– De kan ju inte bara stå och titta på, det är redan anmärkningsvärt att man tillåtit ryska armén att ockupera militära och civila objekt på Krim. Det är många här, av dem som inte stödjer Ryssland, som frågar sig varför den ukrainska regeringen inte agerar.

Sent på lördagskvällen kom uppgifter om att ryska stridsfartyg kunnat siktas vid Ukrainas kust, och gav ytterligare vatten på den kvarn av oro som råder i landet. Men Elin Jönsson vittnar om en del av Ukraina där oron över framtiden skuggas av glädjen över den ryska närvaron.

– Det är väldigt lugnt här. I går kväll hörde jag människor som ropade ”Ryssland, Ryssland!” Några skålade för fred. De ser de ryska trupperna som fredsbevarande styrkor, säger hon.

”Ryssland försöker skrämmas”

Beskedet om ett eventuellt ryskt ingripande har mötts av otaliga upprörda reaktioner. Både FN och EU kallade till krismöte för att diskutera situationen. USA:s president Barack Obama har den senaste tiden uttryckt ”djup oro” över utvecklingen i Ukraina och talade på lördagen i telefon med sin ryske kollega Vladimir Putin. Rysslands närvaro på Krim är till för att skydda det rysktalande folket och landets intressen i området, ska Putin ha sagt till den amerikanske presidenten.

I rysk media menar man att det var Obamas hotfulla uttalanden mot Ryssland under gårdagen som triggade Putin till att ta steget och be om att få gå in militärt i Ukraina, berättar Elin Jönsson. Men en invasion är ännu inte beordrad, och ska enligt Putin inte vara aktuell så länge inte ryska medborgare angrips på Krim.

– Ärligt talat tror jag att man fortfarande försöker skrämmas. Man vill att Ukraina ska backa och inte skriva under med EU. Ryssarna är rädda, för dem är ett associationsavtal första steget till en Nato-bas i Ukraina. Och det innebär raketer mot Ryssland.

Oro bubblar

Relationen mellan Ukraina och Ryssland är skör. En militär intervention skulle kunna vara början på ett krig, sade Ukrainas tillfällige president i går. Omvärlden väntar på att se vilket som blir Rysslands nästa drag.

USA:s utrikesminister har gjort klart att en upptrappning av spänningarna kommer att få ”omfattande följder” för Rysslands ställning internationellt, och han har flera av världens utrikesministrar på sin sida. Även den svenska utrikesministern har uttryckt djup oro, men sa igår att han tror att Putin till slut kommer backa. På Krimhalvön finns en oro över att något ska få bubblan att spricka.

– Stämningen är väldigt hätsk såklart. Det finns en chans att nationalister agerar på ett sätt som betraktas som aggressivt, och då kan konsekvensen bli ett ingripande som får katastrofala följder för relationen mellan Ukraina och Ryssland, säger Elin Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.