Foto: Scanpix / Nasa

Armstrong hyllas av en hel värld

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariske astronauten Neil Armstrong sörjs av en hel värld. Barack Obama kallar honom en av de största hjältarna någonsin.

En djupt rörd Obama hyllar Armstrong som en man som inspirerade en hel generation.

– Neil var en av de största amerikanska hjältarna, inte bara under sin tid utan någonsin, sade Obama efter beskedet om Armstrongs död i lördags kväll.

Presidenten, som var sju år vid månlandningen 1969, säger att astronauten visade världen att ”med tillräcklig vilja och sinnrikhet så är allt möjligt”.

”Han var bäst”

Kollegorna på Apollo 11, Edwin ”Buzz” Aldrin och Michael Collins, stämde in i lovsången.

”Praktiskt taget hela världen gjorde den minnesvärda resan tillsammans med oss. Jag vet att jag delar sorgen med miljoner andra i saknaden av en verklig amerikansk hjälte och den bästa piloten jag någonsin känt”, sade Aldrin i ett uttalande.

”Han var bäst, jag kommer att sakna honom mycket”, sade Collins.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang hyllade också Armstrong. ”Jag är ledsen. Neil Armstrong, först på månen, otrolig astronaut, fantastisk person har gått bort. Jag var väldigt imponerad de gånger jag träffade honom”, skrev han på Twitter.

Var ödmjuk

Armstrongs familj meddelade i lördags att rymdpionjären dött i komplikationer efter hjärtkirurgi, 82 år gammal.

Efter den dramatiska månlandningen i juli 1969 uttalade Armstrong i ett av mänsklighetens mest kända citat: ”That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind” – ”Detta är ett litet steg för (en) människa, men ett jättesprång för mänskligheten”.

John Glenn, den förste amerikanen i omloppsbanan runt jorden, säger att Armstrong aldrig lät berömmelsen stiga honom åt huvudet.

– Han kände att han inte borde tala vitt och brett om sig själv och han var trogen de principer han växte upp med, säger Glenn till CNN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.