De tre kvinnorna satt inlåsta i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Tre kidnappade kvinnor som hållits fångna i ett hus i Cleveland, USA i över tio år räddades i natt. De fördes till sjukhus men har nu lämnat det.

– Hjälp mig, jag har blivit kidnappad och jag har varit saknad i tio år. Och jag är här, jag är fri nu, sa 27-åriga Amanda Berry, en av de tre kidnappade kvinnorna, när hon ringde i panik till polisen i natt.

När polisen kom till platsen fann de två andra kvinnor, Gina DeJesus och Michele Knight, som båda också saknats i tio år eller mer.

Kvinnor instängda i USA

Enligt grannar ska två barn också ha förts ur huset, men uppgifterna är obekräftade.

Enligt källor till den lokala tv–kanalen WOIO ska kvinnorna regelbundet ha varit bundna och polisen har hittat kedjor uppängda i ett av taken inne i huset på Seymour Avenue, rapporterar Daily mail.

Tre män gripna

Kvinnorna hittades efter att en granne hört skrik från huset och rusat dit.

– Jag hörde en tjej skrika, och när jag kollade såg jag henne slita i dörren som en galning. 'Ta det lugnt, öppna dörren' sa jag, 'Det kan jag inte, den är låst' sa hon, berättar grannen Charles Ramsey.

Han sparkade hål i dörren så att kvinnorna kunde ta sig ut. De togs till sjukhus och var, enligt polisen, ”vid liv, talade och verkade vara okej”.

En 52-årig skolbusschaufför, Ariel Castro, och hans två bröder har gripits misstänkta för att ligga bakom kidnappningarna.

Polisen i Ohio har inte släppt några detaljer kring gripnadet men säger i ett uttalande att kvinnorna inte har några fysiska men.

Huset där kvinnorna hittades ligger som högst några kilometer från de tre platser där de försvann 2002, 2003 respektive 2004.

Hudratals jublande samlades utanför huset

Flera av deras vänner fanns bland de hundratals jublande invånare som natten till tisdagen lokal tid samlades vid huset på Seymour Avenue i Tremont.

-Man hittar ju inte folk som har försvunnit, liksom, säger 23-åriga Kayla Rogers till tidningen Plain Dealer.

-Jag är mållös, tillägger Rogers, som var skolkamrat till Gina DeJesus.

26-åriga Tasheena Mitchell är kusin till Amanda Berry, och berättar att hon först inte trodde på det när en bror ringde och sade att Amanda är återfunnen.

-Hon var min bästa vän, säger Mitchell till Plain Dealer, men blir avbruten av en bekant:

-Hon lever. Hon är din bästa vän.

Anöriga: ”Otroligt lyckliga”

De tre kvinnorna kidnappades vid olika tillfällen. Amanda Berry var 16 år när hon försvann 2003, efter att hon fått skjuts hem från sitt jobb på en hamburgerrestaurang. Året därpå var den 14-åriga Gina DeJesus borta. Hon sågs senast på väg hem från skolan. Den tredje kvinnan, Michele Knight, har saknats sedan 2002 då hon var 20 år.

Enligt flera vittnen hade kvinnorna barn med sig när de kom ut ur huset, rapporterar TT.

Anhöriga till kvinnorna säger till lokala medier att de hade gett upp hoppet, men att ”de var oerhört lyckliga över nyheten”.

”Jag vill härifrån NU”

På en video hos tidningen Cleveland.com berättar Charles Ramsey hur han upptäckte de fångna kvinnorna.

– En av kvinnorna sa: ”jag har varit i det här huset länge. Jag vill härifrån NU!”, säger Charles Ramsey.

En läkare på sjukhuset Metro Health Medical, där kvinnorna vårdas, berättade sent i går kväll lokal tid utanför sjukhuset att kvinnorna mår bra.

 – De mår bra. Vi håller på att utvärdera deras behov av medicinsk vård, sade doktor Gerald Maloney i en annan video från Cleveland.com.

Maloney ville inte ge några detaljer om kvinnornas tillstånd. Det gäller även en fråga från en reporter om det fanns några småbarn hos kvinnorna. 

– Vi kan inte gå in på några detaljer, sade han.

Vid ett tillfälle under de korta minuter Maloney talade, jublade åhörararna kraftigt när en av dem ropade: Vi älskar Amanda! 

Fakta

16-åriga Amanda Berry försvann 21 April 21 2003. Hon hade ringt sin syster och sagt att hon skulle få skjuts hem från extrajobbet på Burger King.

14-åriga Gina DeJesus försvann när hon var på väg hem från skolan ett år senare.

Den tredje kvinnan har identifierats som Michelle Knight som varit försvunnen i 12 år. Hon är nu 32 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor instängda i USA

Mer i ämnet