Åklagare Marianne Ny och Julian Assange. Foto: TT

Assange-åklagare välkomnas till London

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen skulle gärna se att den svenska åklagaren kommer till London för att förhöra Julian Assange.

Det säger biträdande utrikesministern Hugo Swire.

Frågan om utlämningen av Assange till Sverige var på tisdagen uppe i en frågestund det brittiska parlamentet. Hugo Swire svarade att den brittiska regeringen skulle välkomna överåklagare Marianne Ny om hon väljer att komma till London för att förhöra Wikileaks-grundaren.

Fallet Assange

– Det här är frågor som åklagaren ska besluta om, men om hon vill komma hit för att förhöra Mr Assange på ambassaden i London så skulle vi göra absolut allt för att underlätta det. Vi skulle faktiskt aktivt välkomna det, sade Swire enligt The Guardian.

Det beskedet i parlamentet andas en viss trötthet på den segslitna rättstvisten. Wikileaksgrundaren befinner sig sedan drygt två år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, för att undgå utlämning till Sverige, där han misstänks för våldtäkt, olaga tvång samt två fall av sexuellt ofredande. Hans advokater har överklagat det senaste häktningsbeslutet och ärendet väntas avgöras av hovrätten inom kort.

Marianne Ny har under processen hållit fast vid att Assange måste komma till Sverige för förhör.

TT har förgäves sökt Marianne Ny för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet