Julian Assange. Foto: Scanpix

Assange: Facebook är värre än Stasi

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange fortsätter att attackera Sverige – och Facebook – i nya intervjuer.

I den senaste jämför han Facebook med den östtyska hemliga polisen, Stasi.

– De informerar mycket mer frekvent och detaljrikt än vad de någonsin gjorde i Stasi.

Julian Assange sitter fortfarande inspärrad på Ecuadorsambassad i London.

Men han fortsätter att skapa rubriker, senast medjämförelsen mellan Facebook och Stasi:

Fallet Assange

I en intervju med Guardian säger han att Facebook samlarihop mycket mer information än vad Stasi gjorde på sin tid:

– Stasis penetration i Östtyskland harrapporterats vara upp till 10 procent av befolkningen, en av tio varinformatörer. Men Facebooks penetration i länder som Island är 88 procent, ochde människorna informerar mycket mer frekvent och detaljrikt än vad de någonsingjorde i Stasi, säger han och fortsätter:

– Och de får inte ens betalt för attgöra det. Nu är vi i den unika positionen att vi har alla ingredienser för entotalitär stat.

”Vägrar att ge mig garanti”

Bakgrunden till alla rättsliga omgångar i fallet med Assangeär de misstankar om att han ska ha begått sexuella övergrepp och en våldtäkt iSverige.

Sverige har försökt att få honom överlämnad för att kunnaförhöras här. Men efter att brittiska högsta domstolen slog fast att han skaöverlämnas till Sverige flydde han till den ecuadorianska ambassaden där hansuttit sedan dess.

Assange har nu suttit inspärrad på ambassaden i ett halvåroch kritiserar återigen Sverige för försöken att få honom utlämnad:

– Sverige vägrar att uppföra sig som en förnuftig stat. Devägrar att ge mig garanti att jag inte ska utlämnas till USA, säger han tillGuardian.

”Måste prestera nära max”

Senaste rapporten om Assange kom i slutet av november då Ecuadors Londonambassadör Ana Alban sa att Wikileaksgrundaren Assangelider av en kronisk lungsjukdom som kan förvärras när som helst.

Assange själv ville i en intervju medCNN då inte svara på några frågor om sitt tillstånd.

Men i intervjun med Guardian berör hansin mentala hälsa:

– Det hade varit fint att kunna ta entur i skogen. Det är viktigt, eftersom jag måste se efter så många människoroch därför måste prestera nära max hela tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet