Assange: ”Häxjakten på Wikileaks måste sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Assange framträdde för första gången på två månader på söndagseftermiddagen och höll ett tal från en liten balkong på Ecuadors ambassad i London.

-Jag är här idag för att jag inte kan vara där med er, började Julian Assange sitt tal. Tack för att ni kom och för er generositet.

Julian Assange menade också att brittisk polis hade påbörjat en aktion för att gripa Assange inne på ambassaden under onsdag.

Fallet Assange

-Under onsdagnatten efter att ett hot sändes till den här ambassaden, kom ni hit för att övervaka det hela. Jag kunde höra team av poliser som rörde sig inne i byggnaden. Att Storbritannien inte slängde bort Wienkonventionen berodde på att ni befann er här utanför.

Den brittiske utrikesministern har tidigare understrukit att det inte föreligger något hot om att storma ambassaden.

Tackade för stöd

Assange fortsatte med att räkna upp en lång rad politiker och länder (främst i Sydamerika) och tackade dem. Han tackade även de som stött honom i Sverige, i England, i USA och i Australien.

-När Wikileaks står under hot står yttrandefriheten också under hot. Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste avsluta sin häxjakt på Wikileaks. FBI måste avbryta sin utredning. USA måste uttala att de inte kommer att jaga journalister och ”whistle-blowers”, och allt dumt prat om att åtala journalister och media måste sluta.

Kräver att Manning ska släppas

Julian Assange fortsatte med att kräva att Bradley Manning ska släppas. Manning är den soldat som i USA misstänks för att ha överlämnat hemliga handlingar till Wikileaks.

-Om han gjorde vad han anklagats för är han en hjälte och en av världens främsta fångar. Bradley Manning har varit inspärrad i mer än 500 dagar, men den lagliga gränsen är 100 dagar. För två dagar sedan fick Pussy Riot en fängelsedom. Det finns en sammanhållning och bestämdhet i förtrycket, responsen måste vara lika bestämd.

Assange lämnade sedan balkongen utan att meddela vare sig vad som kan komma att hända härnäst, och utan att med ett ord kommentera anklagelserna om sexbrott i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet