Foto: TT

Självmordsattack mot ambassad i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på den brittiska ambassaden i Afghanistan fanns bland offren när en ny attack skakade huvudstaden.

Samtidigt har parlamentet godkänt de avtal som låter 12.500 soldater stanna i landet nästa år.

Taket blåstes av och den brittiska ambassadens fyrhjulsdrivna fordon kastades omkull när bomben detonerade på en av Kabuls huvudvägar, Jalalabad Road, på torsdagen, skriver nyhetsbyrån AFP. Två anställda på ambassaden, en afghan och en brittisk säkerhetsanställd, dödades tillsammans med ytterligare minst fyra personer.

Flera skadade

Dessutom skadades ett 30-tal personer, däribland flera barn och en brittisk medborgare, i den senaste av flera våldsamma attacker som skakat staden bara de senaste veckorna.

– Jag såg fem-sex totalförstörda bilar och stora skador på butikerna. Det brittiska ambassadfordonet var helt förstört, rapporterar den Kabulbaserade journalisten Mustafa Deveci från platsen till The Guardian.

– Den här vägen är mycket farlig, där finns många utländska baser. Under de senaste två veckorna har nio självmordsattacker genomförts i Kabul, säger han.

Talibanrörelsen har tagit på sig bombdådet, precis som ett antal andra attacker, bland annat den som dödade två amerikanska soldater i närheten av stadens flygplats i måndags.

Godkände säkerhetsavtal

Samtidigt har överhuset i det afghanska parlamentet godkänt det bilaterala säkerhetsavtalet (BSA) med USA, och ett liknande med Nato, som låter 12.500 utländska soldater stanna i landet nästa år, rapporterar AFP. Avtalen var under president Hamid Karzai en källa till oenighet mellan regeringen och dess allierade. Men hans efterträdare Ashraf Ghani såg till att avtalen undertecknades så snart han tillträtt som president.

Nästa vecka står Storbritannien värd för ett möte om Afghanistans ekonomi i London. Nyligen lämnade den sista militära personalen från landets Royal Air Force södra Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.