Foto: AP

USA-ambassadör knivskuren i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske ambassadören i Sydkorea vårdas på sjukhus efter att ha skurits i ansiktet med en fruktkniv. Gärningsmannen skrek bland annat slagord mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar – och Nordkorea döljer inte skadeglädjen. ”Välförtjänt straff för USA:s krigshetsare”, säger man enligt AFP.

Ambassadören Mark Lippert deltog i ett frukostmöte om återförening mellan Nord- och Sydkorea i centrala Seoul på torsdagen när han angreps.

– Ambassadören satt vid huvudbordet och höll på att utbyta visitkort när en man närmade sig, kastade sig över honom och attackerade honom i ansiktet med en kniv, berättar en anonym lokal journalist för The New York Times.

Lippert skadades även i handen och fördes kraftigt blödande till sjukhus. Enligt nyhetsbyrån Reuters har han sytts med 80 stygn, i vad läkarna beskriver som en ”mycket lyckad operation”.

Attackerade Japans ambassadör

Gärningsmannen identifieras som 55-årige Kim Ki-Jong. Vid attacken ska han ha burit traditionella koreanska kläder och ropat slagord för återförening med Nordkorea och mot militärövningar. USA och Sydkorea inledde i veckan en stor gemensam militärövning.

2010 ska samme man ha attackerat Japans ambassadör i Sydkorea genom att kasta en cementbit. Han fick då villkorlig dom.

Vita huset fördömer attacken och president Barack Obama ska ha ringt upp Lippert och önskat honom god bättring.

Från nordkoreanskt håll försöker man dock inte dölja skadeglädjen. Enligt AFP har nyheten hos den statliga nyhetsbyrån KCNA rubriken: ”Välförtjänt straff för USA:s krigshetsare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.