Anhängare till expremiärministern och presidentkandidaten Beji Caid Essebsi vid ett möte i Tunis i fredags. Foto: TT

Attentatsförsök vid valet i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Tunisien, där en andra valomgång ska avgöra vem som blir landets näste president. Ett attentatsförsök mot soldater som bar valsedlar har avvärjts.

Redan i gryningen, innan vallokalerna öppnat, utbröt oro det nordafrikanska landet. Soldater som bar ut valsedlar från ett lager på en skola i regionen Kairouan attackerades av gärningsmän. En beväpnad man dödades och tre greps.

– Soldaternas vaksamhet och snabba respons stävjade operationen och ledde till att en man beväpnad med ett jaktgevär dödades och tre misstänkta greps, säger försvarsdepartementets talesman Belhassan Oueslati till AFP.

Före detta premiärministern favorit

Favorit i dagens val är advokaten och expremiärministern Beji Caid Essebsi, som möter den sittande presidenten Moncef Marzouki. 88-årige Essebsi tillhör det sekulära partiet Nida Tounes, som vann parlamentsvalet i oktober. Han har haft höga poster under tidigare ledare, bland dem diktatorn Zine al Abidine Ben Ali. Under valkampanjen har han upprepade gånger sökt framhålla sina erfarenheter som statsman och distansera sig från den korruption och det missbruk som många associerar till Ben Alis styre.

– Tror folk verkligen att jag, i min ålder, vill ta över allt? Jag kommer att vara en president för alla tunisier, sade Essebsi när han valtalade tidigare i december.

Mycket smutskastning

Marzouki blev interimspresident 2011, med stöd av det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda), som styrde Tunisien efter störtandet av Ben Ali. Vid den första valomgången i november fick han 33 procent av rösterna medan Essebsi fick 39 procent. Valkampanjen har präglats av smutskastning, Essebsi har bland annat vägrat debattera med sin motståndare och kallat honom för ”extremist”.

Vallokalerna stänger klockan 18 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.