Foto: TT (arkivbild)

Australien skjuter koalor

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 700 koalor har de senaste två åren avlivats i området Cape Otway i sydöstra Australien. Överpopulation har lett till brist på mat och till att djuren svälter, enligt myndigheterna.

Djuren ska ha avlivats av veterinärer i samråd med viltvårdare. Miljöminister Lisa Neville i delstaten Victoria säger till public service-bolaget ABC att regeringen rådgör med experter om hur problemet ska lösas, men utesluter inte ytterligare decimering av stammen.

– Erfarenheter visar att det inte fungerar att flytta koalorna och att det i själva verket kan orsaka ännu större lidande, säger hon.

Men även om koalorna vid Cape Otway blivit allt fler så har stammen minskat på många andra håll i Australien, på grund av bland annat skogsavverkning, sjukdomar, hundangrepp och bränder.

Minskar totalt

Australiens koalastiftelse beräknar att det finns färre än 100.000 vilda koalor kvar, jämfört med över tio miljoner innan de första brittiska nybyggarna anlände på 1780-talet. Stiftelsen menar att förhållanden vid Cape Otway är resultat av ”grov misskötsel”.

”Australiens regering borde hänga med huvudet av skam, för att ha tillåtit en hemlig decimering av stammen”, heter det i ett uttalande på stiftelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.