Oljeraffinaderi utanför Sydney. Foto: TT.

Australien skrotar koldioxidskatten

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska senaten har röstat för ett upphävande av den omdebatterade koldioxidskatten. Beslutet är en framgång för regeringen, men beskrivs av kritiker snarare som många kliv tillbaka.

De största miljöbovarna i Australien har sedan 2012 omfattats av den koldioxidskatt som den förra Labor-regeringen införde i ett försök att minska utsläppen av växthusgaser och hejda klimatförändringar. Skatten har varit omdebatterad och nuvarande premiärminister Tony Abbott gick till val på löftet att skrota den.

Efter många turer och heta diskussioner har Abbott nu lyckats få med den australiska senaten på hans linje.

Nöjd Abbott

– En värdelös och destruktiv skatt som kostat arbetstillfällen, skadat hushållens ekonomi och som faktiskt inte hjälpt miljön är äntligen borta, sade premiärministern i ett framträdande efter omröstningen där 39 senatorer röstade för medan 32 röstade emot.

Enligt Abbot har skatten kostat ekonomin 9 miljarder australiska dollar per år.

Australien har lovat att utsläppen fram till år 2020 ska ha minskat med 5 procent jämfört med år 2000. I stället för skatt på utsläpp ska företagen nu kunna få kompensation för energisparåtgärder och miljösatsningar, skriver brittiska BBC.

Omfattande kritik

För regeringen och storföretagen är beslutet en framgång. Men andra är inte lika positiva. Beklagligt, säger EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard i ett uttalande. ”EU är övertygat om att kolbeskattning inte bara är det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen, det är också ett verktyg för att genomföra det ekonomiska paradigmskifte som världen behöver”, säger hon.

Labor-ledaren Bill Shorten tycker att det hela är en pinsam historia.

– Tony Abbott för Australien bakåt medan resten av världen går framåt, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Het politisk potatis

  • Koldioxidskattens vara eller icke vara har hetsigt diskuterats i Australien under nästan ett decennium.
  • Den infördes till slut av Labor-regeringen med Julia Gillard i spetsen. Då hade hon tidigare lovat att det aldrig skulle bli någon koldioxidskatt under hennes styre, och det brutna löftet förföljde henne fram till det att hon petades från makten av Tony Abbott och hans högerallians som tog hem valsegern förra året.
  • Koldioxidskatten trädde i kraft 2012 och omfattade över 300 företag som stått för de största utsläppen. Från 2015 skulle de börja handla med utsläppsrätter. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.