Avrättad trots EU:s vädjanden

Uppdaterad
Publicerad

EU vädjade upprepade gånger om att den dödsdömde dubbelmördaren Warren Hill skulle beviljas nåd. Men det var förgäves. På tisdagen avrättades han i USA-delstaten Georgia sedan landets hösta domstol avvisat hans sista överklagande.

54-åringen, som experter ansett vara förståndshandikappad, dödförklarades efter att ha fått en giftinjektion i ett fängelse nära staden Jackson.

Flera läkare har vittnat om att Hill var förståndshandikappad och enligt advokaterna hade han en IQ på 70. EU, advokater och offentliga personer, bland dem USA:s förre president Jimmy Carter, har vädjat till myndigheter i Georgia om att Hill skulle beviljas nåd på grund av sitt handikapp.

Avrättningar av förståndshandikappade förbjöds genom ett utslag i USA:s högsta domstol 1986. Men domarna lämnade öppet för tolkningar om vad begreppet innebär, och Georgia har en av USA:s strängaste definitioner.

Warren Hill dömdes till döden efter att ha tagit livet av en medfånge 1990 när han avtjänade ett livstidsstraff för att ha mördat sin flickvän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.