Avtal om vapenvila i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Granatkastareld från Huthirebeller satte Jemens statliga tv-byggnad i huvudstaden Sanaa i brand. Men enligt FN:s sändebud har regeringen och rebellerna enats om ett avtal för att få slut på striderna.

Tv-chefen Hussain Basleem uppger att flera personer skadades när tv-huset började brinna på lördagen. De ska inte ha kunna ta sig ut ur den omringade byggnaden.

Landets president, Abd Rabbu Mansur Hadi, har bett FN-medlaren Jamal Benomar om hjälp att få lugn i landet. Sent på lördagskvällen sade Benomar att ett avtal är klart, och att förberedelser för undertecknandet pågår.

Presidenten hade tidigare utlyst utegångsförbud i fyra distrikt i Sanaa under natten till söndagen.

En av Huthiledarna, Abdelmalik al-Ajri, uppger att höga representanter från rörelsen kan nå Sanaa på söndag för att underteckna en överenskommelse för att få slut på krisen.

Det redan turbulenta läget har förvärrats den senaste tiden. Ett 100-tal människor har dödats bara sedan i torsdags i strider mellan rebeller och sunnitiska regeringsstödda styrkor.

Huthirebeller har till och från slagits mot regeringen i över ett decennium. Tiotusentals Huthidemonstranter har i flera veckor bott i läger runt huvudstaden för att protesterna mot ökade bränslepriser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.