Foto: AP

Avtal ska ge färre plastpåsar i EU

Publicerad

Inför avgifter, eller minska användningen med 80 procent på fem år. Så lyder kompromissen som ska få stopp på den stora användningen av plastpåsar.

Ett avtal mellan EU-parlamentets miljöutskott och det italienska ordförandeskapet kan minska användningen av plastpåsar rejält i EU.

– Det är en riktigt glad nyhet för miljön, som varje år belastas med åtta miljarder plastpåsar, vilka skadar såväl natur, människor som djur, säger danskan Margrete Auken, som förhandlat fram kompromissen för EU-parlamentets räkning.

Överenskommelsen innebär att länderna antingen måste införa avgifter på plastpåsar, eller ta på sig att minska användningen med 80 procent på fem år. Innan den blir verklighet måste dock uppgörelsen godkännas av medlemsländerna och av EU-parlamentet i sin helhet.

100 miljarder plastpåsar förbrukas årligen i EU, 89 procent av dem används endast en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.