Bilden är tagen i en hamam i Afghanistan och har ingen koppling till händelserna i artikeln. Foto: TT

Badhusgäster i Kairo gripna för homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

26 män har gripits i Egypten efter en räd mot ett badhus. Männen släpades nakna ut på gatan och anklagas för att ha deltagit i en ”homosexuell orgie”.

Egyptiska säkerhetsstyrkor ska under söndagen ha genomfört en räd mot ett badhus i centrala Kairo där de grep 26 män, anklagade för homosexualitet. Männen ska ha släpats nakna ut på gatan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Räden ska ha gjorts efter att polisen fick tips om att badhuset, en så kallad hamam, skulle anordna ”homosexuella orgier”. Männen kommer att hållas av rättsväsendet i fyra dagar medan en åklagare bestämmer sig för huruvida de ska åtalas för osedlighet eller inte, skriver Reuters.

Inte förbjudet enligt lag

Sex mellan två samtyckande vuxna av samma kön är inte uttryckligen olagligt i Egypten, men polisen förföljer och griper ofta homosexuella män med anklagelser om osedlighet eller förargelseväckande beteende. Samkönat äktenskap finns inte på den politiska dagordningen i det nordafrikanska landet.

Senast för en månad sedan dömde en egyptisk domstol åtta män för ”anstiftan till osedlighet” efter att de ska ha deltagit i en bröllopsfest för ett homosexuellt par på en flodbåt på Nilen. Männen dömdes till tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.