Foto: TT

Ballongrekord över Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Äventyrarna ”Två örnar” nådde målet att korsa Stilla havet från Japan till Nordamerika. Med över sex dygn i luften har de satt nytt inofficiellt världsrekord i långvarig ballongflygning.

Troy Bradley och Leonid Tjuchtjajev fullbordade sin rekordflygning över Stilla havet när de på lördagen landade i havet utanför den mexikanska delstaten Baja California. Ändrade vindförhållanden gjorde att de valde att inte försöka landa på land.

”Piloterna gjorde en kontrollerad nedstigning till en mjuk vattenlandning ungefär fyra miles (cirka sex kilometer) utanför Bajas kust.”, heter det i ett meddelande från expeditionen.

Bradley och hans ryske kamrat kallar sig för ”Two eagles” (Två örnar) och lyfte från den japanska staden Saga den 24 januari. I fredags hade de därmed varit i luften mer än 137 timmar, 5 minuter och 50 sekunder – det tidigare världsrekordet, satt av ballongen Double Eagle II på en resa över Atlanten 1978.

”Två örnar” tror sig även ha satt nytt distansrekord. Det gamla rekordet lyder 8 383 kilometer och är från 1981.

Det dröjer dock innan de kan kalla sig rekordhållare. Branschorganisationerna National Aeronautic Association i USA och Fédération Aéronautique Internationale (FAI) måste ta ställning innan rekorden blir officiella.

Landningen i havet påverkar inte bedömningen av rekordet, enligt ”Två örnar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.