Oljeskiffer – lönsam business och miljöproblem. Foto: Fritz Geller-Grimm

Baltisk energi oroar USA

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffar Obama de baltiska presidenterna i Washington för att diskutera energipolitik..

Vid mötet väntas ledarna diskutera balternas energipolitik som oroar den amerikanska ledningen.

Adre Lüüde är gruvarbetare i tredje generation. Han tar mig med till världens största oljeskifferbrott vid Narva precis vid den ryska gränsen.

Här kör dumpers i skytteltrafik fyllda med oljeskiffer som används som bränsle för att framställa elekricitet men också för att producera olja.

Lönsam business

Här i nordöstra Estland har man brutit oljeskiffer i snart 100 år men kanske aldrig tidigare har oljeskiffret haft så stor betydelse för landet energiförsörjng som just nu.

Samtidigt som dom kända oljereserverna sinar har brytningen av oljeskiffer blivit en allt mer lönsam business.

Estland är nu europas största producent av oljeskiffer. 90 procent av landets elproduktion härstammar också från oljeskifret.

– Miljöavgifterna är relativt låga och produktionen av el från oljeskiffer är mer lönsamt än tex från olja eller kol, säger Margus Kaasik, ekonomichef, Eesti Energia

Men för esterna och hela Baltikum är produktionen av elekricitet i kraftverken i närheten av dagbrotten inte bara ekoniomiskt lönsamt utan också politiskt väldigt viktigt.

– Tack vare att vi har inhemskt oljeskiffer är vi inte beroende av import av el från Ryssland, konstaterar Juhan Paarts, Näringsminster, Estland.

Oroar USA

Efter stängningen av kärnkraftsverket i Ignalina i Litauen har balterna ända sedan 2006 förhandlat och planerat bygga ett nytt gemensamt kärnkraftverk. Men den estniska energiministern börjar tvivlar på om man någonsin kommer igång med bygget.

– Kärnkrafverket i Litauen skulle säkert redan vara inne i investeringsfasen men det ekonomiska läget har gjort att de ekonomiska riskerna idag är för höga, menar Juhan Paarts, Näringsminster, Estland

Problemet med kärnkraftsbygget har gjort att produktionen av el från oljeskiffret blivit viktigt inte bara för Estland utanför hela Baltikum.

Länderna vill inte vara beroende av import av rysk el men ett ännu större problem idag är att hela det elektriska stamnätet för el är byggt med rysk teknik och standard.

För att balterna helt skall bli av med sitt beroende av Ryssland skulle hela nätet av kraftledningar behöva bytas ut. Det här är en fråga som också oroar USA.

– De baltiska ländernas gemensamma elektriska nätverk är inte bara en teknisk fråga utan det är också en stor politisk fråga. Det är viktigt att USA förstår det här problemet och ger oss sitt moraliska stöd, säger Juhan Paarts, Näringsminster, Estland:

Stort miljöproblem

Brytningen av oljeskiffer är ett stort miljöproblem. Dagbrotten förstör stora arealer mark.

Här i området växer stora berg upp med gruvavfall och utsläppen i vatten och luften oroar miljörörelsen.

-Dagens produktion av oljeskiffer orsakar 90 % av alla farliga utsläpp i luften och 90 % av alla farliga avfall i vatten Estland, säger Valdur Lahtvee, miljöforskare vid Stockholm Environment Institute, Tallinn.

Det är inte bara miljörörelsen utan också statsrevisorerna i Estland kritiserar landets  energipolitik för att den orsakar en allt för stor miljöbelastning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.