En spockad sedel. Foto: TT

Bankerna: Sluta rita Spock på sedlarna

Publicerad

Sedan skådespelaren Leonard Nimoy gick bort i förra veckan har en folkrörelse bildats i Kanada där man ritar hans kända karaktär Spocks ansikte över premiärministerns på femdollarssedeln. Nu uppmanar bankerna medborgarna att sluta med det, och kallar det opatriotiskt.

På fredagen gick skådespelaren Leonard Nimoy bort, 83 år gammal. Nimoy gav liv åt en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer, Star Treks vulcanhjälte Spock.

Strax efter att Nimoy gått bort kom uppmaningen på Twitter: ”Spocka dina femdollarssedlar för Leonard Nimoy”.

Det var en kanadensisk designgrupp som gav uppmaningen – och snart hade mängder av kanadensare hakat på.

Att ge den forna premiärministern Wilfrid Laurier, den förste franskbördige ledaren i landets historia, en Spock-makeover har kanadensare gjort i åratal, och beskrivs av konstnären Tom Bagley som ”ett bartrick man gör för att impa på servitriser”. Ett par spetsiga öron, markerade ögonbryn och en svart pottfrisyr förvandlar premiärministern i ett nafs till världens mest kända vulcan.

Inte olagligt – men opatriotiskt?

Men när det nu börjar dyka upp mängder av ”spockade” sedlar väcks frågan om det faktiskt är lagligt. Kanadas centralbank menar att det inte är olagligt att rita på sedlar, endast att ändra sedlarna på elektronisk väg. Men Josianne Menard, en talesperson för de kanadensiska bankerna, kallar det opassande – det är enligt henne opatriotiskt att kladda på en symbol för Kanada. Risken är också sedlarnas livslängd minskar och att handeln vägrar ta emot sedlarna.

– Det finns flera viktiga skäl för att detta inte ska göras. Sedlarna är en symbol för vårt land och är en källa till nationell stolthet, säger Menard till AP.

Men konstnären Tom Bagley låter sig inte stoppas av detta uttalande.

– Jag tror knappast att någon kommer att åka in i fängelse för att de spockat en sedel, säger han till CBC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.