Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Bara problem på Obamas Europa-turné

Uppdaterad
Publicerad

Obamas Europa-turné handlar bara om problem. Det största problemet är hur villigt EU är att följa USA när det gäller att straffa Ryssland, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Det handlar ur Obamas synvinkel om att nu ta upp kampen mot de ryska försöken att införa en ny världsordning. Ryssland kan inte komma undan ostraffat sedan det införlivat Krim med Ryssland på ett sätt som enligt USA och EU strider mot folkrätten.

Men frågan för USA är: Hur långt vill EU gå?

Krimkonflikten

Lösa kriser

I Europa besöker Obama Nederländerna, Belgien och Italien Och överallt behövs Obama för att lösa kriser som ingen hittills har lyckats bemästra. Det är en rad härvor som väntar på att nystas ut.

Obama måste hela tiden visa att det råder enighet mellan USA och EU- och Natoländerna.  Obama har inte ägnat Europa särskilt mycket uppmärksamhet, det finns ett dåligt samvete i Washington för detta.

Den kanske just nu största frågan handlar om Ryssland. När Obama träffar EU på ett toppmöte handlar det om hur mycket man ska straffa Ryssland för Putins maktövertagande på Krim.

Klyfta

Det finns en klar klyfta mellan Europa och USA. Obama kan lättare ta till skarpa sanktioner (straffåtgärder) mot Ryssland. Det beror på att EU:s Rysslandshandel gör européerna mycket mer beroende av förbindelserna med Ryssland.

Hittills har USA och EU mest svartlistat några dussin politiker, militärer och rika industrimagnater (oligarker).

Men USA vill gå längre. Man vill svartlista hela branscher från gasbolag till banker. Det skulle troligen leda till ryska svar – kanske till och med stopp för den gasexport som en rad EU-länder är beroende av. Ett sanktionskrig skulle bryta ut vilket skulle kunna försvåra den långsamma ekonomiska återhämtningen.

Har inte övergivit

Så motsättningen mellan USA och Europa blir den gamla vanliga: USA trycker på, Europa tvekar.

För Obama handlar det hela tiden om att visa att USA inte har övergivit Europa. Det måste han göra inte bara av omsorg om Europa – det gäller att visa världen att USA är att lita på. Européerna har dock länge sett misstänksamt på hans tal om att Asien ska bli huvudpunkten för USA:s utrikespolitik.

Det handlar nu för Obama om att få Europa med på en rad skärpta straffåtgärder som ska användas för att övertyga Putin om att han inte ska angripa södra eller östra Ukraina, där det finns många ryskättade.

På ett Nato-toppmöte måste Obama lugna sina europeiska Nato-allierade. Många före detta öststater – som de baltiska staterna och Polen – oroas för Rysslands plötsliga övertagande av Krim och vad det kan betyda för andra före detta öststater som Ryssland har ”förlorat”.

Tydligare militär demonstration

Obamas kritiker i USA kräver att Nato ska demonstrera tydligare militärt mot Ryssland. I klartext måste Nato, under Obamas ledning, öka de militära insatserna i medlemsländer som gränsar till Ryssland.

Stort utrymme ägnas också frågan om hur den ekonomiska hjälpen till Ukraina ska organiseras. USA tycks mena att huvudbördan ligger på EU och internationella valutafonden.

Obama ska också på ett toppmöte om kärnvapenterrorism där han träffar Kinas nye ledare Xi Jinping. Bland annat kommer frågan upp om Kinas inställning till den ryska aktionen på Krim.

Försiktigt Kina

Kina har hittills visat sig försiktigt. Men man lade ner sin röst i FN:s säkerhetsråd när det gällde att fördöma Rysslands Krim-politik. Det kan tolkas som tveksamhet mot Rysslands agerande.

Under Europaresan blir det mycket tal om – som Obama uttrycker det – vilka ”kostnader” Putin måste betala för sin aktion mot Krim.

De stora industrinationernas samarbetsorgan G7 ska träffas på ett toppmöte. Den består enbart av västvänliga länder. En har fallit ifrån: Ryssland, vars inval i den förnäma klubben skapade ett G8.

Men nu har en rad västländer beslutat att bojkotta nästa G8-möte i Sotjii i Ryssland. Det handlar om ytterligare isolering av Ryssland och kanske kommer G7-ledarna att denna vecka besluta att utesluta Ryssland ur G8.

Förolämpning

Det kan ses som en mycket stark markering mot Ryssland, ja, nästan som en förolämpning mot Putin. Men enligt USA är detta en av de ”kostnader” som Ryssland måste betala därför att man brutit mot folkrätten och ockuperat Krim.

Fast Krimkrisen är den akuta frågan kommer de olika toppmötena också att handla om det stora frihandelsavtalet mellan USA och EU, där förhandlingarna går trögt.

Det gäller också att förbereda de framtida förhandlingarna med Iran om landets misstänkta atomprogram. Detta blir en extra delikat fråga eftersom Ryssland spelar en stor roll i dessa samtal.

Ännu ett stort problem dyker upp, som kan bli minst lika dramatiskt som Krim-krisen: Kina har visat tecken på att vilja ta kontrollen över stora råvarurika områden runt sina kuster. Obama håller därför också ett toppmöte med Japans och Sydkoreas ledare om detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet