En syrisk flicka vaccineras för mässling. Foto: TT

Barn dog efter miss med vaccin

Uppdaterad
Publicerad

En grupp syriska småbarn skulle få skydd mot mässling, i stället dog de av allergisk chock. Vaccin misstänks ha blandats ut med muskelavslappnande medel.

Barnens små kroppar svullnade upp alltmer medan läkarna arbetade desperat för att rädda dem. Förtvivlade föräldrar tvingades se på hur deras barn föll i koma, vittnar sjukhuspersonal om i provinsen Idlib i norra Syrien.

Minst 15 barn dog, samtliga var under två år. Hade det funnits tillräckligt med respiratorer skulle fler barn kunnat räddas.

Kampanj avbröts

FN har avbrutit den vaccinationskampanj som inleddes i måndags och ska omedelbart undersöka vad som ligger bakom dödsfallen. Mycket tyder på att den lösning som vaccinet normalt späs ut med förväxlades med ett muskelavslappnade medel, uppger Reuters.

– Det här är en extremt olycklig situation, konstaterar statsepidemiologen Anders Tegnell.

Inom vaccinationsprogrammen arbetar man hårt för att säkerställa att vaccin aldrig blandas ihop med andra preparat, påpekar Tegnell. Men i den kaotiska situation som råder i Syrien finns uppenbara risker med mediciner som kommer från olika håll, i kombination med orutinerad vårdpersonal.

”Uppenbar risk”

– Jag har aldrig hört talas om att något liknande inträffat tidigare inom vaccinationsprogrammen. Nu är det viktigt att man utreder exakt vad som har hänt så att det aldrig upprepas. Det är också väldigt viktigt att man går ut och informerar folk, säger Tegnell.

Hjälparbetare är oroliga för att föräldrar ska förlora tilltron för programmen inför den vaccineringskampanj mot polio som är tänkt att inledas om ett par veckor i Syrien.

– Det finns en uppenbar risk för att förtroendet minskar, med följden att det kan uppstå epidemier, säger Tegnell.

I länder som Afghanistan och Pakistan är misstron redan utbredd. Vaccinatörer har anklagats för alltifrån spionage till att delta i en västerländsk sammansvärjning.

Fakta: Mässling

  • Mässling är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av virus. Sjukdomen kan orsaka allvarliga komplikationer och kan leda till hjärnhinneinflammation och lunginflammation.
  • Smittan sprids främst via kroppsvätskor.
  • I ekonomiskt välutvecklade länder dör endast omkring en av tusen.
  • I länder där undernäringen är utbredd och sjukvården undermålig kan dödligheten vara så hög som tio procent, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.