Foto: TT

Barnsoldater används i Syrienkriget

Uppdaterad
Publicerad

Väpnade grupper i Syrien använder sig av barnsoldater, en del så unga som 15 år, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Islamistiska grupper, som Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) och al-Nusra-fronten, har rekryterat barn genom att erbjuda gratis utbildning som även inkluderat vapenträning.

Många följt efter släktingar och vänner

De barn som HRW intervjuat har bland annat sänts ut i strider, varit krypskyttar, spionerat på fiender, behandlat skadade och levererat ammunition till frontlinjer. De uppgav att de gått med i stridande rebellgrupper av olika skäl. Många hade följt efter sina släktingar eller vänner medan andra levde i krigszoner där det inte fanns några skolor eller andra alternativ.

Syrienkriget

HRW: Uppmana förbud mot användning av barn

För att förhindra att barn deltar i inbördeskriget i Syrien förespråkar HRW att samtliga väpnade grupper förbinder sig att inte rekrytera eller använda sig av barn. Regeringar och andra som bistår väpnade grupper med hjälp borde också uppmana grupperna att förbjuda användningen av barn och verifiera rekryternas ålder.

Hur många barn som stridit med väpnade grupper i Syrien är inte känt. En syrisk övervakningsgrupp har dokumenterat 194 dödsfall av ”icke-civila” pojkar sedan september 2011.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet