Foto: TT

Bättre skydd för arbete i andra EU-länder

Uppdaterad
Publicerad

I Europaparlamentet i Strasbourg i dag sattes slutpunkten för förhandlingarna om det så kallade utstationeringsdirektivet.

Bakom det lite krångliga namnet döljer sig en lag som ska reglera vad som gäller när företag utför arbeten i andra EU-länder.

Det handlar egentligen om att man ska skydda arbetare som kommer från länder med sämre arbetsrättsliga lagar och så långt är de svenska politikerna i princip överens.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark tycker att man har kommit fram till en så bra lag att man inte behöver gå längre och kräva en skarpare lag i motsats till vad socialdemokraterna vill. Enligt Hökmark är det bara ett sätt för facken att stärka sin makt.

EU-valet 2014

Byggarbetare speciellt utsatta

På många byggarbetsplatser runt om i Europa finns det ofta arbetare från hela EU på plats. Många av dem är rekryterade från låglöneländer. Problemet har varit att kedjan av underleverantörer varit så lång att ingen i slutändan kunnat anses vara ansvarig när något gått fel och det ska nu undvikas.

Den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson tycker att det bara är ett steg på på vägen med ett solidariskt ansvar av både huvudentreprenören och underleverantören .

Enligt honom bör man ändra i EU-fördraget och skriva in ett skydd för arbetarnas rättigheter och värdera det lika högt som den fria rörligheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet