Bedragare lurar män att klä av sig framför webbkameran

Uppdaterad
Publicerad

Män som söker efter kvinnor på dejtingsajter luras att klä av sig kläderna framför webbkameran – sedan används filmerna som utpressning.

Fransk polis rapporterar att man får in nya anmälningar varje dag från män som blivit utsatta för utpressningsförsök och mörkertalet tros vara stort.

Männen har kontaktats av vackra unga kvinnor på dejtingsajter och sedan blivit lurade att klä av sig framför webbkameran. En stund senare har bedragarna hört av sig och krävt pengar – annars hotar de att publicera filmen på Youtube tillsammans med falska anklagelser om barnpornografibrott.

Ett av offren, en 28-årig man, beskriver för BBC hur han kontaktats av en vacker kvinna på en dejtingsajt.

-Jag blev glad eftersom flickorna oftast inte tar det första steget. Hon sa att hon var fransyska på semester i Elfenbenskusten. Vi chattade lite på MSN och jag fick se en video med henne. Hon var väldigt söt. Sen sa hon att hon ville se mig naken. Jag var helt tagen. Jag trodde att det var på riktigt…

Men fem minuter senare fick han ett meddelande:

-Där stod det ”Titta på den här filmen på dig. Jag kommer att lägga ut den på Youtube om du inte skickar mig pengar”. På filmen kunde man se mitt ansikte, allt.

Filmen lades sedan ut på Youtube tillsammans med offrets namn och anklagelser om pedofili. På samma sida fanns liknande videor med flera andra personer. Bedragaren ville ha 500 euro (omkring 4.500 kronor) skickat till ett konto i Elfensbenskusten i utbyte mot att videon skulle tas bort från nätet.

Polisen i Frankrike har blivit nedringda av män som utsatts för liknande händelser.

-Vi är övertygade om att flera utpressningsförsök äger rum varje dag, säger Vincent Lemoine, specialist på IT-brottslighet vid den franska rikskriminalpolisen.

Har du eller någon du känner råkat ut för någonting liknande? Hör av dig till svtnyheter@svt.se. Du får självklart vara anonym.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.