Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

”Belöningen för att Sverige hållit käft?”

Uppdaterad
Publicerad

Obamas besök i Sverige kan vara ett sätt att försöka ringa in Ryssland. Kanske är det också en belöning för att Sverige har hållit käft, skriver SVT:s utrikespolitiske kommentator Bo Inge Andersson i en analys.

Kanske besöker president Obama Sverige för att ge president Putin en knäpp på näsan därför att han gav Edward Snowden asyl efter avslöjandet om USA:s enorma övervakningsapparat.

Det finns punkter i programmet som antyder att besöket också har att göra med att på något sätt ringa in Ryssland.

Barack Obama i Sverige 2013

Obama och Putin har alltid haft ett ansträngt förhållande. Det är kanske dels en fråga om personkemi, men det handlar också om att Ryssland och Putin misstänker USA för att vilja förringa Rysslands makt och anseende i omvärlden.

Något tal om ”nytändning” av förhållandet mellan de två staterna har det inte blivit, fast Obama talat om detta.

Det märkliga med detta besök att det kom som fallet från skyarna. Och det kom precis efter detta att Obama talat om att han inte ville träffa Putin på grund av Snowden-affären. Den svenske utrikesministern förnekar dock att det finns ett samband.

Diskretion

För att undvika en alltför tydlig markering har Obama redan träffat de tre baltiska staternas ledare på ett separat möte i Washington. Det visar visserligen på en känsla för diskretion – det hade varit en större utmaning mot Putin om han träffat dem i Sverige. Det hade kunnat ses som en verklig frontbildning mot Ryssland.

Men mötet med de baltiska ledarna och sedan besöket i Sverige, där han också möter de övriga nordiska ledarna är ett tecken på att Obama nu intresserar sig för Rysslands grannar.

Östersjön är en insjö där Nato, neutrala länder och Ryssland möts. (De nordiska och baltiska utrikesministrarna träffades precis före Obamas besök på Gotland.)

Belöning

Den nya totalitära utvecklingen av Ryssland och dess strävan att stärka sin militär gör området intressant – särskilt när en av de neutrala staterna, Sverige, allt mer närmar sig Nato.

Kanske är besöket också en belöning – för att Sverige har hållit käft om skandalen med USA:s jättelika övervakningssystem som vållat ilska i en rad länder men inte i Sverige. Utrikesminister Carl Bildt har förklarat inför mötet att inget om övervakningen ska komma upp under mötet heller.

Men det handlar också om Arktis, ett område som delar av Sverige  – och Ryssland, och USA – tillhör. Avsmältningen har plötsligt gjort Arktis till ett viktigt område: Internationella oljebolag undersöker möjligheterna att börja borra efter olja och gas – med nya miljöutmaningar som följd.

Också politiskt är Arktis viktigt. Även här gränsar Natoländer och Ryssland till varandra. De nya ekonomiska intressena påverkar också det militära spelet i denna region.

Handel framförallt

Men besöket handlar nog framförallt om handel. Ett nytt frihandels- och investeringsavtal mellan USA och EU håller på att förhandlas fram.

Sverige anses intressant som samtalspartner eftersom Sverige har en traditionellt mycket frihandelsvänlig inställning. Andra EU-stater är mycket mera misstänksamma.

Det är inte utan att man kan tro att Sverige här ska användas som ett slags torped för USA. Sveriges frihandelsvänliga inställning ska påverka andra mera tveksamma EU-länder.

Avtalet anses få stor betydelse för tillväxten i både EU och USA. Det skulle dessutom svetsa samma ett block som svarar för hälften av världens ekonomi. Kanske får vi veta under mötet hur Barack Obama tänker sig Sveriges insats i detta förhandlingsspel.

Storpolitik

Ett sådant handelsblock får stor betydelse för Rysslands och Kinas hållning i världspolitiken framöver. Det är verkligen storpolitik som diskuteras under Sverigemötet.

Det blir givetvis också tillfälle att diskutera Syrien, där presidenten alltså möter en meningsmotståndare i den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt som  – vad man kan förstå – vill avvakta ett FN-beslut för att en militär attack mot Syrien skulle kunna accepteras.

Detta är en närmast enig europeisk hållning som kommer till uttryck – vilket bevisar ett existerande avstånd mellan Europa och USA trots artighetsfraserna.

Obama själv verkar ha en klockarkärlek till Europa och hans kritiker har menat att han försöker göra om USA till ett nytt Europa. Den kritiken är mycket frän på den amerikanska högerkanten och Obamas hållning ses närmast som ett slags landsförräderi. Det finns till och med kolumnister som menar att han vill göra USA till ett nytt Sverige.

Socialistiskt land

Sverige ses av många på denna högerkant som ett socialistiskt land – detta hur mycket vi än har en borgerlig regering just nu. Hela Norden ses ur Obamas synvinkel  fortfarande som ett ekonomiskt och socialt föregångsområde.

För dem som delar intresset för Sverige eller Norden är det nog inte så mycket en socialdemokratisk utopi som lockar, det är snarare det faktum att en borgerlig svensk regering har lyckats hålla landet ur de kriser som drabbat övriga Europa.

Den konservativa The Economist – som läses även i USA – hade i våras ett hyllningsnummer till den nya nordiska modellen med privatiserade skolor och en konkurrensinriktad sjukvård. På omslaget fanns en frodig viking.

Början på något nytt?

Kanske etableras Norden på nytt som ett block, hur olika länderna än är: Sverige och Finland är inte med i Nato, Norge är inte med i EU.

Det nordiska miljömedvetandet är likaså en sak som nu intresserar presidenten när han är inne på sin andra mandatperiod och ska tänka på vad som står i historieböckerna.

Att han kommer hit och väntas diskutera miljö- och klimatpolitik är ett tecken på att han vill att dessa frågor i efterhand ska få anses ha präglat hans presidentperiod – hur mycket motstånd han än möter på hemmaplan.

Kanske kan Stockholmsmötet bli början på något nytt. Det faktum att presidenten nu möter Norden som ett block kan betyda en skjuts framåt för fortsatt samarbete i regionen. Man är frestad att säga: Väster om det stora Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet