Berlusconi döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har dömts till ett års fängelse för att ha läckt material från en polisavlyssning.

Berlusconi var anklagad för att ha ordnat så att material från en avlyssning av en politisk rival läcktes och publicerades i en tidning som drivs av Berlusconis bror. Domen kan, och förväntas, överklagas.

– Det här är ytterligare en i en lång serie av domar mot Berlusconi i första instans som inte betyder så mycket. De här fallen går alltid vidare hela vägen till Högsta domstolen och det blir nästan alltid så att brottet preskriberas under tiden, säger SVT:s korrespondent i Italien, Kristina Kappelin.

Andra fängelsedomen på kort tid

Silvio Berlusconi är sen tidigare mitt inne i ett överklagansförfarande gällande skattebrott, i Oktober förra året fälldes han för skattebrott och dömdes till ett års fängelse.

Han väntar också på ytterligare två domar denna månad, en för misstänkt skattebrott och en för att han misstänks ha haft en sexuell relation med en underårig prostituerad. Han har också ett antal andra rättegångar bakom sig.

Behöver inte sitta i fängelse

Silvio Berlusconi själv menar att han är utsatt för en vendetta från åklagare med en politisk agenda och förnekar alla anklagelser.

Ett överklagande skulle innebära att ett verkställande av domen skjuts upp. Dessutom anger italiensk lag att personer som är över 75 år, och som dömts till ett kortare straff än två år, inte behöver sitta i fängelse.

Mångmiljardären Berlusconi är 76 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.