En kvinna besöker en minnesplats över Michael Brown som sköts till döds av en polis i Ferguson, Missouri. Foto: TT

Beslut fattat om dödsskjutningen i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska åtalsjury, som har att besluta huruvida den polis som sköt ihjäl en svart obeväpnad tonåring ska åtalas, har enats om att åtal inte kommer att väckas.

Juryns presskonferens inleddes efter klockan 3 i natt. Ordföranden höll ett långt tal där han läste upp åtalsjuryns motivering till att inte åtala den polisman som skjöt ihjäl obeväpnade tonåringen Michael Brown den 9 augusti i år.

Enligt CNN uppges Michael Browns familj vara ”förkrossad” av beskedet, men uppmanar samtidigt till fredliga protester mot juryns beslut.

Före beskedet

Oro, undran och otålighet präglade stämningen i Ferguson när invånarna väntade på att beslutet skulle tillkännages.

– Det är spänt i skolan. Vi har haft övningar där vi låser ner hela byggnaden. Vi vill att barnen ska vara säkra, säger Richard Schademann, lärare vid en skola i det område där dödsskjutningen skedde, till St Louis Post-Dispatch.

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat. Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, startade, medan polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

I Ferguson bygger polisen barrikader och affärsinnehavare sätter upp skydd. Myndigheterna fruktar upplopp när den tolv personer stora åtalsjuryn meddelar sitt beslut. Det juryn har tagit ställning till är om polisen ska åtalas och för vad. Det kan handla om någon form av mord, dråp eller vållande till annans död, enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.