Denna bild ska ha postats på en militant sajt och tycks föreställa Isis-terrorister som siktar mot irakiska soldater. Foto: TT

Bilder som ska bevisa massavrättning sprids på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Terroristgruppen Isis hävdar att de dödat tusentals irakiska regeringssoldater. Bilder som påstås föreställa massavrättningen sprids nu på Twitter.

Terroristgruppen Isis har postat starka bilder på Twitter där maskerade män riktar sina vapen mot rader av människor, liggandes på marken. På några av bilderna ser det ut som att de unga människorna på marken skjuts i huvudet.

Isis påstår själva att de har avrättat 1.700 irakiska regeringssoldater.

Terroriströrelsen IS

Huruvida bilderna är äkta har inte kunnat bekräftas och enligt the New York Times har företrädare från den irakiska regeringen inledningsvis uttryckt tvivel om att en sådan massavrättning har ägt rum.

På söndagen rapporterar dock nyhetsbyrån AP att Quassim al-Moussawi, högt uppsatt talesperson för den irakiska armén, bekräftat att bilderna var äkta och att han känner till fall av massmord av irakiska soldater. Att så många som 1.700 människor har dödats är det dock ingen som vet.

Inga rapporter har kommit om fler begravningar i området kring provisen Salahuddin, där massavrättningen påstås ha skett.

– Vi försöker få bilderna verifierade och jag är inte övertygad om att de är äkta. Men att Isis hävdar att de dödat 1.700 människor och publicerar bilder till stöd för detta påstående är uppenbarligen avsett för att ytterligare lägga bränsle på det sekteristiska kriget, säger Erin Evers, Human Right Watch-forskare i Irak, till the New York Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet