Bildt till Luleå

Bildt: Värsta europeiska krisen på länge

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt är en av flera internationella ledare som reagerar kraftigt på utvecklingen på Krimhalvön. – Den värsta europeiska krisen på länge, skriver han på Twitter.

Under en snabbt tillkallad presskonferens på lördagskvällen konstaterade Carl Bildt att läget är mycket allvarligt.

– Det är ett ryskt militärt ingripande som strider fundamentalt mot internationell rätt. Det är utomordentligt allvarligt och äventyrar Ukrainas säkerhet med också fredsprincipen för hela Europa.

Krimkonflikten

– Förr eller senare kommer Putin att backa. Militära invasioner är inte ett sätt att skaffa sig vänner och det är inte bra för Rysslands utveckling på sikt.

Ryska ambassadören uppkallad till UD

Den ryske ambassadören i Sverige har kallats upp till utrikesministeriet i dag för ”ett skarpt samtal“.

– Det här är inte acceptabelt. Att skydda sina invånare är den egna statens ansvar, inte andra länders. Det är fundamentalt oförenligt med vad vi står för, säger Carl Bildt.

EU:s utrikesministrar har kallats till ett krismöte om den snabbt upptrappade krisen i Ukraina som ska äga rum på måndag.

– Detta är den värsta europeiska krisen på länge. Vi behöver ett starkt EU i ett instabilt Europa, skriver Carl Bildt på Twitter.

Bildt berättar även via Twitter att han talat med Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk ”om den akuta situationen”.

”Motstå provokationer, men bevara och upprätthåll Ukrainas statsrättigheter överallt”, skriver han.

Maskerar militär maktutövning

Bildt är inte ensam om sin oro. Ryssland har steg för steg ”maskerat sin militära maktutövning bakom olika legitimerande resonemang”, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till TT.

– Först har man inga trupper alls, sedan är det helt i enlighet med det gällande avtalet, och sedan sägs det att man måste uppehålla lag och ordning på Krim.

Vissa har velat dra paralleller mellan den pågående krisen och kriget i Georgien 2008, men läger skiljer sig på flera punkter bland annat då det nu rör sig om strategiskt mycket viktigare områden, säger Agrell.

– Det handlar om vitala ryska säkerhetsintressen kopplade till Svartahavsflottan och EU är mycket mer involverade i krisen i Ukraina från början.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet