Bildt i Ukraina: Det kan sluta riktigt illa

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna fortsätter i Ukraina. SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten är på plats i Kiev och har träffat utrikesminister Carl Bildt, som uppmanar till att lösa krisen så snart som möjligt.

– Det finns en ömsesidig insikt om att det kan sluta riktigt illa, sade utrikesministern efter möten med både oppositionella och regeringsföreträdare i Ukraina.

På torget i Kiev har protesterna fortsatt. Ukrainsk polis har varnat demonstranter att det kan bli fråga om ”hårda” åtgärder om de inte släpper sin ockupation av offentliga kontor i huvudstaden, rapporterar Reuters. Den upptrappade ilskan är något som även den svenska utrikesministern har märkt av.

Krimkonflikten

– Jag tror att det finns de på regeringssidan som aktivt kan ta till våld – det är bara att titta runt omkring oss för att se var det kan sluta.

Bildt: Det måste hända snart

Tysklands utrikesminister varnade under dagens besök den ukrainska regeringen för att ta till våld mot demonstranterna. Han fick mothugg av premiärminister Nikolaj Azarov som försvarade regeringens hantering av krisen.

Man måste komma till någon form av samförstånd, säger Carl Bildt till SVT. Även om det kan bli svårt så tror han att det är viktigt att president Janukovytj, som just nu är på besök i Peking, agerar så snart som möjligt.

Hur lång tidsram pratar vi om?

– Jag tror det blir väldigt avgörande de närmaste dygnen när presidenten kommer hem. Dygnen därefter kommer att vara väldigt viktiga.

Fakta: Krisen i Ukraina

* Efter långa diskussioner valde Ukraina för två veckor sedan att ”pausa” förhandlingarna om ett djupgående samarbets- och frihandelsavtal med EU, officiellt av oro för de ekonomiska konsekvenserna för handeln med Ryssland.

 * Under natten mot lördagen slog polis i huvudstaden Kiev till hårt mot de oppositionella som krävt ett undertecknande av avtalet. Tillslaget väckte enorm folklig ilska, varpå långt över 100.000 demonstranter protesterade i söndags.

 * Oppositionen kräver presidentens och regeringens avgång. Myndigheterna har lovat utreda våldsamheterna.

Källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet