Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix

Bildt om Pussy Riot: ”Farsartad rättegång”

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs röster från högt uppsatta personer mot fängelsedomen för konstnärsgruppen Pussy Riot. Rättegången var ”farsartad”, säger utrikesminister Carl Bildt.

I dag dömdes tre medlemmar ur den feministiska konstnärsgruppen Pussy Riot till två års fängelse för en aktion i frälsarkatedralen i Moskva. Michail Fedotov, ordförande för Kremls råd för mänskliga rättigheter, beklagar domstolens beslut. Fedotov, som själv är jurist, anser inte att de tre unga kvinnorna är skyldiga till brotten de åtalats för och att politiska snarare än religiösa motiv legat bakom aktionen.

Han fördömer dock själva aktionen men anser domen bör överklagas och att brottet är ringa huliganism, vilket kvinnorna inte borde få mer än 15 dagars fängelse för.

Pussy Riot

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var inte sen att hålla med. På Twitter utryckte han det så här:

”Till med ordföranden i ryska regeringens eget råd för mänskliga rättigheter fördömer domen mot Pussy Riot och kallar den orättvis. Han vill att den överklagas. Lätt att hålla med.”

Bildt beskriver för TT rättegången som ”farsartad”.

-Domen är orimligt hård och rättegången har visat tydliga tecken på att vara politiserad. Det ingår i en trend vi har sett i det ryska rättssystemet med olika försök att kringskära den ryska oppositionen. EU har ju också reagerat hårt mot domen och tycker att den ska omprövas, säger Bildt till TT.

Hur kommer det politiska klimatet i Ryssland att påverkas?

-Det beror på vad reaktionerna blir. Man ska inte bortse från att det var en kontroversiell protest eftersom det var inne i en kyrka, men jag tror att de flesta i Ryssland uppfattar det som en orimligt hård dom av tre unga flickor. Det visar att domen har fått en politisk karaktär.

EU fördömer domen

Även EU:s utrikesminister Catherine Ashton fördömer domen. I ett uttalande i dag uttrycker hon sin besvikelse över utgången och menar att domen är oproportionerlig. Ashton skriver att behandlingen av de tre bandmedlemmarna får en att ifrågasätta om Ryssland respekterar sina internationella förpliktelser vad gäller rättvisa rättegångar och behandlingen av misstänkta.

Ashton skriver också att rättegången och domen strider mot Rysslands internationella förpliktelser när det gäller yttrandefrihet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet