Billiga skor lika bra som dyra

Uppdaterad
Publicerad

Löparskor kan kosta tusenlappar och många är beredda att öppna plånboken för att slippa skadpor. Men dyra skor är inte mer effektiva än billiga.

Löpning är något av en folksport och tusentals personer befinner sig i spåren varje dag. På fötterna syns färgsprakande och många gånger dyra skor. Men hur mycket skyddar de fötterna egentligen? Enligt en ny undersökning, som Danmarks Radio tagit del visar att dyra skor inte ger bättre skydd än dyra.

De ska vara rätt utformade, och vara perfekt anpassade till varje löpares fot, säger löparen Isabella Schmeisser till Danmarks Radios reporter.

– Jag har sprungit flera maraton och vet att det är viktigt att springa i bra löparskor säger hon.

Stort urval

I dag finns det massor av olika typer av löparskor. Det är skor med extra dämpning, skor anpassade för olika typer av fötter och olika löpstilar. De kostar ibland flera tusen kronor. Men enligt en studie gjord på försvarsdepartementet i USA på över 7.000 löpare har priset ingen betydelse då det gäller att förhindra skador. Dyra skor är helt enkelt inte mer effektiva än billiga.

– Val av löparskor har ingen inverkan på risken att få en skada. Tvärtom kan billiga skor enligt studien ha bättre stötdämpning än dyra.

säger Jacob Schelde, doktor i yrkesmedicin i Odense i Danmark.

Men sjukgymnasten Christian Neergaard tycker att det är viktigt att ha rätt löparsko.

– Jag ser löpare som kommer med billiga skor och det blir en ögonöppnare att få skor med bra kvalitet.

Rådet enligt undersökningen är att välja skor som är bekväm att springa i och behålla dom så länge som möjligt. Men det sista håller inte Isabella Schmeisser med om.

– Jag kan känna när mina skor är slitna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.