Foto: scanpix

Björnprotest i Frankrike

Publicerad

Tusentals franska bönder protesterade på lördagen mot planer på att återintroducera vilda björnar i ett område i sydvästra Frankrike.

Bönderna är också ilskna över ytterligare åtgärder som föreslås för att skydda regionens vargar och gamar.

Några demonstranter dumpade fårkadaver och gödsel framför ett kommunhus för att protestera mot ”återförvildningen” av bergsområdet nära staden Foix invid franska Pyrenéerna. Bönderna hävdar att planerna hotar deras levebröd, och kritiserar vad de beskriver som den ”okontrollerade expansionen” av antalet vargar i landet.

Även Frankrikes miljöminister Ségolène Royal gav sig in i den känsliga vargdebatten på lördagen och konstaterade att vargattacker blivit ner vanligt förekommande.

”Skadorna för djurägarna har blivit för stora” skrev hon i ett uttalande och presenterade siffror om att mer än 6 000 boskapsdjur dödades av vargar förra året.

”Pressen har blivit för hård mot bönderna och deras familjer och deras situation bör tas mer i beaktande” förklarade ministern vidare i uttalandet.'

En omfattande jakt under 1930-talet utrotade i det närmaste de vilda djuren i området, men de återvände under 1990-talet från Italien, och de är nu skyddade av lagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.