SVT Nyheters Samir Abu Eid och Niclas Berglund har besökt den hårt drabbade staden Kobane. ”Det är bland det värsta jag har sett”, säger Samir Abu Eid. Foto: Niclas Berglund

”Bland det värsta jag har sett”

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av stridigheter verkar de kurdiska styrkorna vara nära att helt ta kontrollen över den syriska staden Kobane. SVT Nyheter har besökt den hårt drabbade staden. – Det var total förödelse, säger Samir Abu Eid.

Överallt syns spåren av krig, gata efter gata ligger i ruiner. Några kurdiska styrkor cirkulerar runt i Kobane, men det är ännu för tidigt att säga att staden har befriats från IS våld.

– Jag blev faktiskt chockad när jag kom in i Kobane. Det var total förödelse, en krigszon. Det var bland det värsta jag har sett, säger Samir Abu Eid.

Terroriströrelsen IS

Han och fotografen Niclas Berglund har precis kommit från Kobane och över den turkiska gränsen.

– Vi mötte några civila och de uttryckte glädje, men samtidigt hörde vi stridsflyg över staden. IS finns ju runt om Kobane och det går ännu inte att säga att striderna helt är över, säger Samir Abu Eid.

– Glädjen är stor. Vi skickar våra hälsningar till världens länder, säger Kobanebon Haji Hammo till SVT.

IS har tryckts tillbaka

De senaste dagarna har den kurdiska milisen YPG med stöd av peshmergatrupper från Irakiska Kurdistan och flygbombningar från USA och dess allierade lyckats trycka tillbaka IS från nästan hela Kobane.

– Men även om Kobane har befriats så är det till ett väldigt högt pris med många, många döda. Och det kommer dröja innan någon kommer att kunna flytta tillbaka. Det finns heller inte mycket att flytta tillbaka till, säger Samir Abu Eid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet