Blodigt bombdåd i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken mot polishögkvarter där många dödades och skadades har nu Muslimska brödraskapet terroriststämplats.

Minst 12 människor dödades när explosionen nästan raserade ett polishögkvarter i staden Mansura i Nildeltat natten mot tisdagen. Enligt sjukhuskällor skadades över 100 personer. De flesta av offren var poliser.

Explosionen orsakades av en bilbomb, sade guvernören i provinsen Dakahlyia till egyptiska medier.

Oro i Egypten

Attentat mot polis och militär har ökat i Egypten sedan president Muhammad Mursi störtades av armén i somras. Sedan dess har över tusen människor dödats i oroligheter, de flesta anhängare till Mursi och Muslimska brödraskapet. Tusentals islamister, inklusive hela brödraskapets ledning, har gripits.

Premiärminister terrorstämplar

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi har stämplat Muslimska brödraskapet som en terrororganisation. Beskedet kom på julafton, timmarna efter det blodiga sprängdådet.

En domstol har redan förklarat brödraskapets verksamhet olaglig. Premiärminister Hazem el-Beblawis terrorstämpel kommer sannolikt att tolkas som ännu ett steg i övergångsregeringens försök att isolera rörelsen inför folkomröstningen 14 och 15 januari om förslaget till ny grundlag.

Om grundlagen antas ska parlaments- och presidentval hållas i mitten av 2014, enligt den plan som den militärstödda interimsregeringen lagt fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet