Foto: TT

Advokat ihjälskjuten i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En advokat i en pågående vårdnadstvist sköts till döds på kronofogdemyndigheten i Köpenhamn under måndagsförmiddagen.

Ytterligare en person besköts och vårdas med livshotande skador på Rigshospitalet i Köpenhamn.

De båda offren påträffades enligt Köpenhamnspolisen dels inne i kronofogdens lokaler på Köpenhamns tingsrätt i centrala stan, och dels utanför byggnaden. Ett ögonvittne berättar för Danmarks radio hur han hörde kraftiga smällar när han satt på sitt kontor i närheten. Han kunde se hur skräckslagen personal flydde ut genom tingsrättens fönster.

– Det såg väldigt allvarligt ut. Det var blod överallt och man kunde höra skrik, men offret såg ut att vara vid liv, säger vittnet Tommy Uttrup Jensen, och syftar på en skadad man som var omgiven av ambulanspersonal och polis.

Den misstänkte gärningsmannen greps strax efteråt på en gata i närheten. Mobilbilder publicerade av danska medier visar hur beväpnad polis skriker åt en man att gå ned på knä innan han grips.

Polisen beslagtog ett avsågat jaktgevär. Den skottskadade är enligt danska medier part i vårdnadstvisten.

Nina Palesa Bonde, ordförande i juristföreningen, anser att händelsen ger anledning att se över säkerheten i domstolarna.

– Det är väldigt viktigt att det blir en seriös och professionell genomgång av de många olika rättssalar och möteslokaler som domstolarna har tillgång till, säger hon till Ritzau.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.