Den f.d polisen Ta Phong Tan har dömts till fängelse. Foto: SVT

Bloggade om polisen – fick tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I Vietnam lever kritiska bloggare farligt. Den före detta polisen Ta Phong Tan skrev om maktmissbruk inom polisen. För det dömdes hon till ett långt fängelsestraff, tillsammans med två andra bloggare som ingick i samma nätverk.

De tre dömdes i måndags till mellan fyra och tolv års fängelse för ”statsfientlig propaganda”. De har alla tre skrivit på nätet om brott mot de mänskliga rättigheterna, korruption och utrikespolitik.

I Vietnam är över 30 procent av befolkningen nätuppkopplade, en högre siffra än i Thailand och Kina, där strax under 30 procent har tillgång till internet.

Minimal pressfrihet

-Den vietnamesiska regeringen har satsat på internet som infrastruktur och för att få investeringar, men samtidigt har man fått mängder av bloggare med åsikter som regeringen vill slippa höra. Nu sätter man ner foten för att stävja den utvecklingen, säger Brittis Edman, Sydostasienansvarig på Civil Rights Defenders.

Vietnam har kritiserats av bland annat USA för gripandet av bloggarna. Alla tre ingick i nätverket ”Free Journalists' club”, i ett Vietnam som hamnar långt ner på listor om pressfrihet i världen.

Se Aktuellt torsdag

Brittis Edman, Sydostasienansvarig på Civil Rights Defenders, medverkar i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.