Bo Inge Andersson: Tuffare Obama spelar högt

Uppdaterad
Publicerad

Det är en alltmer trängd president som nu försöker slå sig fri från allt som hindrat honom i hans ekonomiska politik. Han lägger en plattform för sin framtida valrörelse med budskapet: Republikanerna vill bara slåss för de rika.

Arbetslösheten ligger på höga nio procent, hans egna opinionssiffror ligger i botten. Han måste agera. Och han lät tuffare än vanligt. Han uppmanade snarare än vädjade. Det var ett tuffare tonfall än vi hört på länge.

I hans förslag finns många tankar som republikanerna fört fram. Skattesänkningar för normalinkomsttagare och småförtag.

Accepterar en del

Republikanerna har redan antytt att en del kan de acceptera. Men så kommer Barack Obama till frågan om att häva en del skatteförmåner för de rikaste och att stoppa storbolagens, särskilt oljebolagens, möjligheter att göre skatteavdrag.

Allt detta har han försökt tidigare och republikanerna har sagt nej.

Slakta heliga kor?

Frågan är därför hur mycket det här utspelet är ekonomiskt. Om presidenten tror att republikanerna nu tänker slakta sin heliga ko att inte höja en enda skatt?

Om de gör det är det en jätteseger för presidenten. Men kan de tänkas göra det när det är bara ett år till presidentvalskampanjen?

Man kan säga att presidenten spelar högt om han tror att han ska tvinga igenom detta.

Sista försök

Det har beskrivits som ett sista försök av Obama att få fart på ekonomin innan valrörelsen börjar.

Men frågan är om det inte blir mer av taktik. Det här är vad Obama vill säga till sina väljare om ett år: Jag försökte rädda jobb men republikanerna ville bara rädda de rikas förmåner.

Annat ligger bakom

Men detta skulle inte lösa krisen. Bakom Obamas strategi ligger också något annat. Hans popularitetssiffror är rekordlåga, men kongressen har ännu lägre.

Kongressens låg siffror kan han tolka som att republikanerna i representanthuset stoppar alla hans förslag. Republikanerna är medvetna om att de kan riskera att stämplas som nejsägare.

Sätta press

Därför kan kanske presidentens utspel sätta press på dem. Amerikanerna är utledda på sin kongress som inte kan fatta något beslut, de är utleda på sin president som inte når resultat.

Talet och jobbprogrammet var ett ultimatum till republikanerna: Ta detta annars pekar jag ut er som de rikas och storbolagens vänner.

Nejsägare

Frågan är nu om republikanerna går på detta. Obama vände sig till väljare som står mitt emellan de båda partierna och tvekar. Han ville visa en president som kämpar för landets bästa mot sura och intriganta nejsägare.

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator

bo-inge.andersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.