”Boko Haram är Nigerias växande cancersvulst”

Publicerad
Analys ·

Boko Harams attacker avlöser varandra. Sannolikt triggat av det stundande valet i Nigeria den 14:e februari. Men attackerna når allt oftare in i grannländerna. Häromdagen kidnappades 80 personer, varav många barn, i norra Kamerun och terrorgruppen är verksam såväl i Tchad som Niger. Men nu finns tecken på en flernationell insats mot terrorn.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

I fredags meddelade det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att man vill upprätta en större multinationell styrka för att bekämpa Boko Haram. Den här veckan sammanträder Afrikanska Unionen i den Etiopiska huvudstaden Addis Abeba och sannolikt lär Boko Haram vara ett av ämnena som diskuteras.

Frågan är bara om insatserna blir tillräckliga i omfattning och uthållighet. Boko Haram har länge tillåtits växa i styrka och en insats kommer både vara kostsam i pengar och människoliv. Men något alternativ finns egentligen inte. Givetvis kan väst med USA och Frankrike i spetsen gå in med en större aktion i regionen, men det finns en önskan från båda sidor att Afrika hanterar sina egna problem.

Boko Haram

Starkare ekonomi

Just nu rör sig Boko Haram tämligen fritt över de bräckligt bevakade gränserna mellan Nigeria, Tchad, Kamerun och Niger. I dessa länder rekryteras också många jihadister. Vapen ska ha smugglats i stora mängder ner från Mali och åtminstone tidigare från nordafrikanska länder som Libyen. Kaoset som uppstod efter Kadaffis fall ledde omvittnat till ett stort utflöde av tunga vapen ner genom al Qaidas terrornätverk i Sahelregionen (AQIM) och till Boko Haram. Jihadister i Nigeria har också tränats av terrornätverken i norr. 

Även ekonomiskt tycks Boko Haram bli starkare. Nämnda al Qaida har kanaliserat pengar ner till Nigeria. Men korruptionen i Nigeria liksom kidnappningar har också givit Boko Haram stora pengar till sin kamp.

Skenande korruption

Den stora frågan hur långsiktig en militär lösning kan bli. Boko Haram är egentligen många olika grupper och erkänt svåra att förhandla med. Tidigare har exemplevis den al-Qaida-anknutna gruppen Ansaru brutit sig loss från Boko Haram och sannolikt utförs många attacker i Boko Harams namn av lokala celler med olika grad av självbestämmande. Många ställer sig frågan exakt vad Boko Harams ledare Abubakar Shekau styr över.

För att uppnå en varaktig fred måste orättvisorna mellan det fattiga muslimska norra Nigeria och de betydligt rikare kristna södra delarna av landet utjämnas. Och den skenande korruptionen i Nigeria är perfekt miljö för terrorgrupper att verka i. Utöver det måste gränsövervakningen förstärkas mellan länderna för att stoppa inflödet av vapen o rekrytering av terrorister i grannländerna. 

Boko Haram är Nigerias växande cancersvulst som alltför länge har fått sprida sig utan att någon som helst behandling har satts in.​

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Boko Haram

Mer i ämnet