Den nigerianska terroristgruppen Boko Haram i video från oktober 2014. Foto: TT

Boko Haram kidnappade 40 pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män som uppges tillhöra terrorgruppen Boko Haram har fört bort 40 pojkar och unga män i en by i nordöstra Nigeria. Det uppger bybor som lyckades fly undan terroristerna.

Masskidnappningen ägde rum på nyårsafton i den avlägsna byn Malari i delstaten Borno. Beväpnade män stormade byn och tvingade med sig pojkar och män i åldrarna 10 till 23 år. Händelsen blev känd först efter att bybor som lyckats fly undan nådde delstatens huvudstad Maiduguri sent i går kväll.

– De kom i pick-up-truckar beväpnade med pistoler och samlade ihop alla byns män innan de valde ut 40 av våra pojkar och tog dem med sig. Mina två söner och tre av mina brorsöner var bland de som kidnappades. Vi tror att de ska användas i striderna, säger vittnet Bulama Muhammad till nyhetsbyrån AFP.

Skolflickor fortfarande fångna

Pojkarna ska sedan ha förts in i Sambisa skogen som ligger i närheten och som tros vara en av extremistorganisationens viktigaste baser. Boko Haram har den senaste tiden rövat bort unga män för att få dem att slåss för dem i deras uppror mot regeringen.

Boko Haram håller fortfarande de fler än 200 skolflickor fångna som kidnappades från sin skola i Chibok i Borno i april.

Extremistorganisationen tros kontrollera stora delar av Borno, samt flera städer och byar i delstaterna Adamawa och Yobe i nordöstra delarna av Nigeria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.