Bombövning skulle stoppa Nato

Uppdaterad
Publicerad

När ryska bombplan på långfredagen övade anfall mot mål i Sverige var det för att i händelse av krig hindra Nato.

Syftet var att i händelse av krig hindra Nato från att flyga förstärkningar till Baltikum. Det säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks till Svenska Dagbladet.

– Det var en verklig simulering av en attack, om det en dag skulle behövas, säger Artis Pabriks som berättar om liknande simulerade ryska angrepp mot Baltikum.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

– Det är ingen stor hemlighet att om det skulle bli någon slags invasion så behöver de baltiska staterna få stöd från väster, säger han.

Får stöd av tidigare försvarsminister

Han får medhåll av Litauens förra försvarsminister Rasa Jukneviciene, minister mellan 2008 och 2012.

Till tidningen säger Rasa Jukneviciene att övningens politiska syfte var att få Natoländer att inse att det kan bli riskfyllt att försvara Baltikum.

– Det behövs ju bara en blick på kartan för att se vad som krävs för att försvara de baltiska länderna. För stödet till oss är svenskt territorium mycket viktigt, säger han.

Ryssland har fortfarande inte kommenterat flygövningen officiellt.

Bildt: Övade inte mot Sverige

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har tidigare kallat debatten kring flygövningen är ”rätt hysterisk” men har inte velat svara på vad de ryska planen hade för ärende nära det svenska luftrummet.

– Det finns inget sakligt underlag för påståendet att de övade anfall mot Sverige, sade han till SVT Nyheter.

I morgon lägger försvarsberedningen med de åtta riksdagspartierna fram en omvärldsanalys som ska utgöra grund för 2015 års försvarsbeslut.

In i det sista har politikerna varit oense om den ryska bombövningen ens ska nämnas och man har inte besökt Baltikum, skriver Svenska Dagbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Mer i ämnet