Svenska banker måste räkna med lägre vinster, det säger finansminister Anders Borg till SVT. Foto: SVT

Borg: Svenska banker måste räkna med lägre vinster

Uppdaterad
Publicerad

Svenska banker måste räkna med att betala lägre vinster till sina aktieägare, det sa finansminister Anders Borg (M) idag till SVT på plats Davos.

Regleringar med ökade krav på bankernas säkerhet och mindre riskfyllda affärer gör att bankerna måste räkna med lägre vinster, sa Borg till SVT.

När det Världsekonomiska forumet idag avslutades i Davos i Schweiz var situationen för bankerna en fråga som diskuterats noga. Efter bank- och finanskrisen har striktare regler för bankerna införts inom EU och i USA.

Världsekonomiskt forum i Davos

– Det handlar om säkrare banker, mindre svängningar på aktiekursen och då blir det också lägre men tryggare vinst, säger Anders Borg.

– Det är inte rimligt längre med vinster på ibland uppåt 15% inom banksektorn, utan branschen måste ställa in sig på lägre vinster, säger Anders Borg.

Ökade krav på svenska banker

Enligt finansminister Anders Borg är det också naturligt att svenska banker måste räkna med krav på kapitaltäckning och säkerhet som är högre än minimikraven inom EU.

– Vi har stora svenska banker , och jag har haft kontakter här med företrädare för andra länder med stora banksektorer som Nederländerna, Schweiz och Storbritannien och också de länderna inför nu striktare krav, säger Anders Borg. Det är något ledningarna för bankerna på sikt på ställa in sig på.

Oro för Argentina

När det gäller den samlade bilden av vad vi har att vänta av världsekonomin under 2014 talade många här i Davos om att det kommer att bli bättre i USA och Europa, men det finns osäkerhet kring tillväxtländer som Indien, Turkiet, Brasilien och Sydafrika.

– De stora valutasvängningarna i Argentina de senaste dagarna är sådant som kommer att märkas på våra börser, men den samlade bilden här är ändå att USA och Europa kan vänta stabilare ekonomi under 2014, säger finansminister Anders Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världsekonomiskt forum i Davos

Mer i ämnet